כלכלה בגובה העיניים: ענת גיסין על נשים וכסף

בחברה הישראלית, העצמאות הכלכלית של הנשים הפכה למדד חשוב לשוויון והתפתחות. בעשורים האחרונים, נרשמה עלייה במעורבות נשים בשוק העבודה, משרות בכירות ויזמות. אך עדיין קיימות אתגרים, כמו פערי שכר והתאמת מקומות עבודה לצרכי נשים. כדי להבין טוב יותר את הנושא, נפגשנו עם ענת גיסין, סמנכ"לית בחברת קפטן קרדיט, אשר מסבירה כיצד נשים יכולות להשיג עצמאות כלכלית ומה המכשולים שעדיין עומדים בפניהן בדרך לשוויון כלכלי ועצמאות כלכלית.

קרדיט צילום דנה ברק

ספרי לי קצת על עצמך? איך הגעת לתחום הפיננסי?
אני בת 49, נשואה לאיתי ואמא לאור, יונתן ותמרה וגרה ברמת השרון. עוסקת כבר למעלה מ-20 שנה בעולמות השיווק. לפני כן הייתי רקדנית מקצועית ומורה למחול ועד היום אני רוקדת ומתרגלת יוגה.
אפשר להגיד שאת הקריירה המקצועית שלי התחלתי  במשרד הפרסום מקאן אריקסון, שהיה בית ספר מעולה ומשם עברתי לבנק לאומי שהיו לקוחות שלי וזו הייתה דריסת הרגל הראשונה שלי בעולמות הפיננסיים. מאז עשיתי עוד מגוון תפקידים בקבוצת זאפ, אורנג', כאל ובשנתיים האחרונות אני סמנכ"לית השיווק של קפטן קרדיט – אפליקציה פיננסית לדירוג אשראי והשוואת הלוואות. אני מאוד אוהבת את העשייה השיווקית גם בגלל שהיא משלבת המון יצירתיות ומצד שני חיבור לדאטה ונתונים. וגם בגלל שזה עולם דינמי שלא מפסיק להתפתח ולהשתנות כך שזה תמיד מעניין. 

מה הכוונה במונח 'עצמאות כלכלית' עבור נשים, ולמה זה כל כך חשוב בעידן הנוכחי? אילו צעדים ראשוניים נשים יכולות לנקוט כדי להתחיל את דרכן לעצמאות כלכלית?
עצמאות כלכלית היא מצב שבו אדם מסוגל לכסות את כל הוצאות המחיה שלו באמצעות הכנסות פאסיביות, בלי צורך לעבוד. במילים אחרות, אדם עצמאי כלכלית אינו תלוי במשכורת או בהכנסה מעבודה כדי להתקיים.
ההגדרה המדויקת של עצמאות כלכלית משתנה מאדם לאדם, תלוי ברמת החיים הרצויה לו ובסכום הכסף הנדרש לו כדי לממן אותה. עבור אדם אחד, עצמאות כלכלית עשויה להיות היכולת לחיות בדירה צנועה ולעסוק באמנות שלו, בעוד עבור אדם אחר היא עשויה להיות היכולת לחיות בבית יוקרתי ולטייל בעולם באופן קבוע
אבל כדי להגיע לנקודה הזו צריך לוודא שיש לך יכולת להשכר ולצבור הון שיכול לעבוד בשבילך.

אילו מכשולים עיקריים את רואה שנשים נתקלות בהם בדרך להשגת עצמאות כלכלית? כיצד ניתן להתמודד עם אתגרים אלו?
אני חושבת שהמכשול העיקרי מתחיל ברמת ההשתכרות , 
אני זוכרת שראיתי מחקר מקיף שמראה כיצד שכר של נשים מתקדם ממש לצידם של הגברים עד שהן מגיעות ללידה הראשונה ושם הכל מתדרדר באופן מובהק . 
אני חושבת שמאד חשוב להבין שגם אם יצאת לחופשת לידה זה לא אומר שהקריירה נגמרה, צריך לשמור על קשרים ועל עדכון מקצועי  ולהמשיך בדיוק מאותה נקודה כשחוזרים למעגל . 

A graph showing the growth of a company

Description automatically generated with medium confidence
פערי שכר מתוך אתר MDLI

לנשים יש לעיתים נטייה ל  'הערכת חסר' של יכולותיהן ותרומתן למערכת וזה , אפשר להעביר ככה שנים בתנאים שפחות הולמים לכישורים, זה מצטבר – וחבל.
החלק השני ביכולת להגיע לעצמאות כלכלית הוא הידע הפיננסי וההבנה שהכסף צריך לעבוד בשבילך . לצערי, בישראל אין מסגרות של חינוך פיננסי מגיל צעיר – ובפרט לא לנשים. מצד שני, אפשר לקרוא המון מידע באינטרנט, להעזר בקהילות ייעודיות (המלצות בהמשך) ולהתייעץ. 

באילו אסטרטגיות תכנון כלכלי וחיסכון את ממליצה לנשים להשתמש כדי לבנות ולשמר עצמאות כלכלית? האם יש כלים או משאבים ספציפיים שאת חושבת שיכולים לעזור?
אני כן ממליצה לנצל את השנים היותר צעירות לתכנון פיננסי ולהשקעות. בגילאים האלו יש הרבה פחות מחויבויות והוצאות, יחד עם יותר פנאי וקשב, ואפשר להסיט חלק מהכסף לאפיקים שאולי מסוכנים יותר – אבל גם מתגמלים יותר (כמובן לבחון כל מקרה לגופו). דווקא בשנים האלו יש הזדמנות לייצר ערך שיהיה משמעותי מאוד בטווח הארוך. העיקרון של ריבית דה ריבית עושה פלאים.

See Also

אילוסטרציה freepik

כיצד נשים יכולות להשתמש בהשקעות כדי לקדם את עצמאותן הכלכלית? מהם השלבים הראשוניים לנשים שרוצות להתחיל להשקיע אך אינן יודעות מאיפה להתחיל?
יש היום קהילות פיננסיות נהדרות שמספקות המון ערך, מקנות כלים ומאפשרות גם להתייעץ ולקבל מידע בקלות. אחת מהן היא "עוברות ושוות" שהיא קהילה ייעודית לנשים עם שיח ער ופורה על נושאים פיננסיים, גם קהילת "ציפור פיננסית" מאפשרת פלטפורמה דומה וגם הפודקאסט "השקעות לעצלנים".
בנוסף לכך, אני ממליצה להתחיל, גם אם בקטן, ולהתקדם צעד צעד ותוך כדי תנועה. 

לאן את חושבת שהנושא של עצמאות כלכלית לנשים הולך, ואיך המאבק באלימות כלכלית נכנס לתמונה? מה הצעדים הבאים שאת רואה כחיוניים במסע לשיפור מצב הנשים בחברה
בימים אלו אני מוטרדת מכך שזכויות נשים, ובכלל זה, עצמאות וחופש כלכלי, ילכו אחורה. נקודת האור שיש בהקשר הזה הוא שיש כאן דורות צעירים של נשים מוכשרות, עצמאיות ומעוררות השראה ששואפות גבוה ומתעניינות יותר ויותר בתחום הפיננסי . 

אילוסטרציה freepik

עצמאות כלכלית נחשבת לכלי חשוב במאבק באלימות כלכלית במשפחה, משום שהיא מעניקה לנשים את הכוח לקבל החלטות עצמאיות ולספק לעצמן ביטחון כלכלי. כשנשים משיגות עצמאות כלכלית, הן לא רק משפרות את מעמדן החברתי והמקצועי, אלא גם מעצימות את עצמן לעמוד בפני אתגרים ולסרב למצבים של שליטה ובקרה כלכלית, שעלולים להביא לאלימות. התמודדות עם אלימות כלכלית דורשת תמיכה חברתית ומערכת סיוע מסודרת, אך עצמאות כלכלית מספקת את הבסיס לחוסן ולקידום אישי. לפיכך, קידום עצמאות כלכלית בקרב נשים אינו רק עניין של שוויון מגדרי, אלא גם צעד חיוני לבניית חברה צודקת ובטוחה יותר לכולם.

View Comments (0)

Leave a Reply

דילוג לתוכן