ד"ר פישר נרתמים לשמר את זיכרון השואה לדורות הבאים

אמש היתקיים טקס הפתיחה של תערוכת "יוצרים זיכרון", בגלריה ZOA ע"ש דבורה פישר ז"ל בבית ציוני אמריקה, המציגה יצירות של שישה אמנים, שהם ניצולי שואה בעצמם או בני הדור השני של אותם ניצולים. בין האומנים המשתתפים בתערוכה עמוס בלס, לאה וינברג, שושנה טריסטר, שרית לילה האס, שרה מלצר. אוצר התערוכה דורון פולק.

באמצעות תערוכת "יוצרים זיכרון" העוסקת בסיפורי השואה,  בהמחשת דמויותיהם של השורדים, ובמיוחד, בתיאור הפלסטי של אותה תקופה ומראותיה – ניתן לשמר את הזיכרון לדורות הבאים. כל הציורים בתערוכה מייצגים סיפורים עלומים, אפיזודות יוצאות מהכלל מאותה תקופה נוראה, דרמות שתורגמו בצורה ויזואלית ליצירות אמנות מרגשות וחד פעמיות. נראה שדווקא באמצעות ציור אישי, מפורט ועשיר בהמחשות אמפטיות, ניתן לבטא את תחושות האמנים היוצרים, דווקא כיום בעידן הדיגיטלי.

גלריהZOA  ע"ש דבורה פישר הוקמה על ידי משפחת פישר על מנת לחשוף, בשפת היצירה והאמנות, את פעילותן החשובה של העמותות והאגודות החברתיות בישראל. דבורה פישר הייתה אשת חינוך, תעשיינית ותומכת פעילה בפרויקטים קהילתיים, חברתיים ותרבותיים. לצד הקמת מפעלי ד”ר פישר יזמה עם ד”ר אלי פישר בעלה את אוסף אמנות השלום, שמטרתו לחנך להבנה וסובלנות. במסגרת האוסף הוצגו גם תערוכות אמנות בנושא השואה והגבורה, כחלק מהתפיסה, שההיסטוריה היהודית קשורה לצורך בשלום ובמניעת מלחמה. אין מקום מתאים יותר לתצוגת התערוכה הנוכחית בגלריה שהוקמה על שמה.

צ. יח"צ

מאגר השמות של עמותת “שם ונר” מכיל למעלה מ 300- אלף שמות שהוזנו על ידי הציבור, הניצולים, בני משפחותיהם, מכרים של הקורבנות, תלמידי בית ספר, קהילות שונות וממקורות באינטרנט. פעילות העמותה החלה ב 2013- ומאז הודלקו מיליוני נרות זיכרון אישיים בבתים, בבתי ספר, במקומות ציבור מרכזיים כמו בכנסת ובבית הנשיא, ביחידות צה”ל, ובמוסדות וארגונים בארץ ובחו”ל. על כל נר נשמה תווית הנושאת את פרטיו האישיים של אדם אשר ניספה בשואה וכן קוד המפנה לאתר אינטרנט שבו אפשר לקרוא על אותו אדם.

בתערוכה משתתפים אמנים ששרדו את השואה ובני הדור השני, שקבלו את השראתם מהניצולים: 

ד”ר שרה מלצר (95) נולדה בנובי סונץ בפולין, במלחמת העולם השנייה הצליחה לצאת ולברוח לסיביר וכך ניצלו חייה. שרה מספרת על הדמויות ממשפחתה וקורותיהם האישיים באמצעות הדיוקנאות שהיא יוצרת מעיסת נייר אפויה בתנור. עצם השימוש באש ליצירת העבודות מהווה מטאפורה מדהימה. שרה שרתה כמפקחת וכאחראית על מערכי לימוד במשרד החינוך והדוקטורט שלה עסק בקונפליקטים של המורים. 

פרופסור עמוס בלס (87) הנו מומחה בתורת החומרים, צייר וסופר. נולד בפולין וגדל בוורשה בה חזה בזוועות המלחמה. ב- 1943 עזבה המשפחה את ורשה, נדדה וניצלה באמצעות מחבוא שהעניקה להם גויה. עמוס עלה ארצה והשתלב בתעשיית הביטחון, כמו כן לימד בטכניון ובאוניברסיטה תל-אביב. ציוריו והקולאז’ים שלו מציירים את תעשיית ההרג הגרמנית. 

שוש טריסטר (87) נולדה וגדלה בחודורוב ולבוב בפולין. מרבית משפחתה נספתה בשואה. ציוריה מספרים בצורה סימלית אך גם אמפטית מזעזעת את קורותיה. המשפחה ניצלה כשהתחבאה בדיר חזירים. בציוריה של שוש יש גם חלק אופטימי המתקשר לתקווה ולתקומה בעתיד.

לאה וינברג (68) נולדה וגדלה בישראל והיא בת דור שני למשפחה שרובה נספתה בשואה. פסליה העשויים בשימוש ברשתות ובחומרים ממוחזרים, ממשיכים את התמחותה בייצור בובות. אמה עסקה במיון בגדים של קורבנות – דבר המוצא ביטויו ביצירותיה. אביה עבר במחנה בירנקאו. פרויקט נוסף שלה הוקדש תצלומי קורבנות שהוסתרו בכיכר לחם.

שרית לילה האס (68) למדה אמנות בהולנד, חיה ויוצרת בתל-אביב ובירושלים. היא גדלה כילדה יחידה בבית של שורדי שואה וכל יצירותיה מבטאות את התייחסותה לנושא האישה, האם, הילדה והבובה. נושא הזיכרונות והסיפורים הקשורים בצורך להמשיך ולחיות ממלאים את ציוריה.

View Comments (0)

Leave a Reply

דילוג לתוכן