ציפור הנפש – למען הלומי קרב

ביום חמישי הקרוב תושק תערוכת צילומים למען הלומי קרב ונפגעי פוסט-טראומה, שתוצג לראשונה בנמל תל אביב – PTSD EXHIBITION
למעלה מ-30 פוליטיקאים, אנשי ציבור, פעילים חברתיים ואנשי בידור מובילים בישראל גויסו להפקת התערוכה שקמה ביוזמת יערית בן-שושן ו"שותפות מגן ישראלית"
התערוכה תפתח לקהל הרחב, ללא תשלום, החל מה-19.5 ועד ה-2.6
אירוע ההשקה, בהשתתפות רבים וטובים מידועני הארץ, יתקיים בחמישי הקרוב, בשעה 19:30, בנמל ת"א

התופעה, הידועה גם בשם "תגובת קרב", היא תגובה פוסט טראומטית לאירוע שהתרחש בזמן פעילות מבצעית- מלחמתית. בישראל חיים כיום כ-5,600 הלומי קרב, שעברו את תהליך ההכרה באגף השיקום של משרד הביטחון. לרוב הם נראים בריאים לחלוטין מבחינה גופנית, אך סובלים מתופעות נפשיות שונות המהדהדות שנים רבות אל תוך חייהם האזרחיים ופוגעות בתפקודם היומיומי. 

העובדה המטלטלת והבלתי נתפסת היא, שבנוסף להלומי הרב המוכרים במשהב"ט, קיימים למעלה מ-40,000 יוצאי ויוצאות צבא וכוחות הבטחון שלקו בפוסט טראומה ומתמודדים עימה לבדם. הם אף אינם ניגשים לקבל הכרה במשהב"ט. 40,000 שחיים בקרבנו, נמצאים לידנו, שיכולים להיות הבן/בת שלנו, הבן/בת זוג שלנו, האבא/אמא שלנו, החבר/ה שלנו, ולעולם לא נדע. ומדוע הם אינם ניגשים להכרה? חלקם עושים זאת מפאת סטיגמה חברתית וחשש להיחשף, חלקם מכחישים ומדחיקים, חלקם חוששים לפתוח את הפצע מחדש, חלקם חוששים מהתהליך המשפטי ומהוועדות הרפואיות. 

מחקרים קובעים כי בין 11 אחוזים עד 15 אחוזים מכלל המשתתפים במלחמות ואירועים קרביים שונים, יפתחו הפרעת דחק פוסט טראומטית בשלב כזה או אחר בחייהם. כיום רק שלושה אחוזים מהלוחמים והלוחמות מוכרים באגף השיקום במשרד הביטחון כהלומי קרב וזוכים להכרה וטיפול ראוי.

בעקבות הרצון להביא את הנושא למודעות הציבורית, קמה היוזמה להשקת תערוכה PTSD EXHIBITION בקונספט הנ"ל ע"י יערית שושן, בעלת משרד פרסום חברתי בשיתוף "שותפות מגן ישראלית", הפועלת למען איתור כל אותם 40,000 יוצאי הצבא, שנשכחו ולמען הליווי שלהם לקבלת הכרה במשהב"ט.

לטובת התערוכה גויסו כ- 30 פוליטיקאים, אנשי ציבור, פעילים חברתיים ואנשי עולם הבידור, שהצטלמו כל אחד עם נפגע פוסט טראומה, הלום קרב, אל מול עדשות המצלמה של הצלמים המובילים והידועים בישראל. כך התגבשה לכדי תערוכת חזקה ומרגשת שתוצג בנמל תל אביב, על מנת להעלות מודעות לנושא הכאוב בחברה הישראלית. ביניהם; ראש הממשלה מר נפתלי בנט, נשיא המדינה ראובן ריבלין (לשעבר), השרה אורנה ברביבאי, ראש עיריית תל אביב מר רון חולדאי, מנכ"ל קבוצת אתרים מר ירון קליין,  מנכ״ל נמל תל אביב מר דן מנשה, מר גבי אשכנזי, השחקנית רונה לי שמעון, לוסי אהריש, אברי גלעד, הזמר איתי לוי, רוית אסף, נטע גרטי, המוזיקאי והשחקן צחי הלוי, מורן אטיאס, זיו שילון, עופר שלח ורבים נוספים. 

כל אחד מהמשתתפים עמד מול עדשת המצלמה כשהוא מצולם עם נפגע פוסט טראומה, בתמונה המנסה לספר בפריים בודד את סיפורו האישי של הנפגע.
השחקנית רונה לי שמעון יחדיו עם שיר פלד, המסתערבת הראשונה בצה"ל, מול עדשתו של הצלם שי יחזקאל. השחקן והדוגמן דין מירושניקוב, ששירת בעצמו ביחידת שייטת 13 של חיל הים, נפצע בפעילות חשאית ומוגדר בעצמו כנכה צה"ל, לאחר שנותח ביד שמאל וכמעט איבד את ראייתו בעין ימין ונדרש לחודשים ארוכים של פיזיותרפיה ושיקום נפשי, הצטלם יחדיו עם הלום הקרב עומר מידן, ששירת כמפקד פלוגה בגדוד 13 של גולני במהלך מלחמת צוק איתן. גם נשיא המדינה לשעבר, ראובן ריבלין ושר החוץ והרמטכ"ל לשעבר, גבי אשכנזי, פינו מזמנם בכדי לתרום לפרויקט. ריבלין הצטלם יחדיו עם הלום הקרב ליאור ניר, שצילם בעצמו את התמונה ומוגדר כהלום קרב לאחר שנפצע בראשו במהלך מלחמת לבנון השנייה וכמעט איבד את ראייתו. אשכנזי צולם עם שחר קנאפו, לשעבר חייל ביחידת הצנחנים שהשתתף במבצעי עמוד ענן, שובו אחים ובצוק איתן.

  • יזהר דוד, יו"ר ומייסד שותף עמותת "שותפות מגן ישראלית": "בישראל חיים למעלה מ-45,000 הלומי קרב, מתוכם כ-5,000 מוכרים על ידי אגף השיקום, וכ-40 אלף פצועים שקופים, שהופקרו ואף אחד לא מחפש אותם. הם לא אנשים זרים. הם האחים, אחיות, הורים, דודים, חברים שלכם. מישהו לידכם שהגן על המדינה, חזר פצוע בנפשו המדממת והוא זקוק לעזרה כדי לעבור את מחסומי הבושה, הפחד, ההדחקה ואחרים כדי לחשוף את פציעתו ולקבל סיוע והכרה. 'שותפות מגן ישראלית' יצאה למסע שנמשך כבר כשנה, שמטרתו לאתר את הפצועים השקופים, במהלכו כבר אותרו עשרות והמסע ימשך עד שנאתר את כולם, ונסייע להם. כי לא מפקירים פצועים בשטח גם אם פציעתם שקופה".
  • רון חולדאי, ראש עיריית תל-אביב יפו: "בישראל יש למעלה מ-5,000 אנשים המוגדים הלומי קרב, ושסובלים מתגובות פוסט טראומטיות לאירועים שהתרחשו בפעילות מבצעית-מלחמתית. רובם שקופים לנו. אחד מהם, שיופיע לצידי בתמונה הוא דרור זיכרמן, בן 37, שנפצע בנר חמישי של חנוכה בשנת 2005. מחבל שהפעיל מטען חבלה במשקל 30 ק"ג פצע אותו קשה בכל חלקי גופו והשאיר אותו נכה. את השיקום הפיזי הוא הצליח לסיים, אבל עם הכאב הנפשי הוא מתקשה להתמודד עד היום. תבואו, ותביאו מישהו או מישהי אתכם. הנושא הזה חשוב מדי בשביל להתעלם ממנו".
  • דן מנשה, מנכ"ל נמל תל אביב: "כמו בצילומים כך בחיים, נמל תל אביב מחבק לליבו את הלומי הקרב ופצועי הפוסט טראומה מתוך הכרת תודה עמוקה לנתינה של כל אחד ואחת מהם והמחיר אשר האירועים שעברו גבו מהם. כולנו תקווה שהחיבוק להלומי הקרב ופצועי הפוסט טראומה, ילך ויגדל ויאפשר ריפוי להם ולמשפחותיהם".
  • יערית שושן: "בישראל נדרשים כלל האזרחים לשירות חובה וראוי, שהמדינה תדאג להם גם לאחר השירות והטראומות שחוו במהלכו, כדי שיוכלו לחזור לחברה כאזרחים מתפקדים, בריאים ותורמים".

View Comments (0)

Leave a Reply

דילוג לתוכן