מאת: רפי פרחי, רוקח ומנהל מעבדות להכנות רוקחיות בסופר-פארם.
הסובלים מאלרגיות מכירים את זה מקרוב – החורף נגמר, מזג האוויר מתחיל להתחמם, הפריחה נכנסת לעונתה היפה – ועמה חלק מאתנו מתחילים להרגיש את תופעות האלרגיה המציקות. האלרגיה העונתית כל כך נפוצה, שהנתונים מדברים על כ-20% מהאוכלוסייה הבוגרת בישראל שסובלים מהתופעה. אז מה זו התופעה הזאת? למה היא קורית? ואיך נטפל בה?
מה זה אלרגיה בכלל?
אלרגיה היא תגובה מוגזמת של מערכת החיסון שלנו לגורמים שונים בסביבה אליהם אנחנו יכולים להיחשף בשאיפה, במגע או בבליעה. מסיבה לא ברורה הגוף שלנו מזהה את הגורם ככזה שעלול לסכן אותנו. כתגובה לחשיפה לאלרגן, מערכת החיסון שלנו מפרישה חומר בשם היסטמין, חלבון שיכול לגרום לשרשרת של תגובות שונות. הסימפטומים של התגובה האלרגית יכולים להיות קלים עד קטלניים.
למה דווקא באביב?
לא סתם האביב נחשב לתקופה היפה ביותר בשנה – הפרחים פורחים, העצים מלבלבים והטבע מתעורר. דווקא ההתעוררות הזו היא שעלולה לגרום לרבים לתגובות אלרגיות. האלרגן הנפוץ ביותר בטבע הוא אבקנים, כאשר הפריחה הכי מעוררת אלרגיה היא פריחת הזית, הפקאן והברוש.
איך נזהה תגובה אלרגית המאפיינת את עונת המעבר?
לפעמים זה יכול להיות קצת מסובך, הרי נזלת, עיטושים ושיעולים מאפיינים לא רק תגובות אלרגיות אלא גם וירוסים כמו וירוס השפעת שכולנו מכירים. עם זאת, התגובה האלרגית מאופיינת פעמים רבות בתסמינים נוספים כמו דלקות עיניים ודמע, פריחות עוריות וגירודים בגוף, ליחה, תחושת גרד בחייך. חשוב מאד לשים לב ולהיות מודעים וקשובים לגוף – במידה ומדובר בתופעות משמעותיות ולא מוכרות יש לפנות לטיפול רפואי.
איך מטפלים?
כיום אפשר למצוא מגוון אופציות לטיפול באלרגיות ללא מרשם רופא. יחד עם זאת, חשוב תמיד, וגם אם בעבר נעזרתם באותו תכשיר או תוסף מזון, להתייעץ שוב עם הרוקח, לדווח לו על מחלות רקע, תרופות שאתם נוטלים באופן קבוע, הריון, או רגישות לחומרים אחרים.
- האנטי-היסטמינים מהדור החדש, יכולים להפחית את התגובה האלרגית וגם מלווים במעט תופעות לוואי: ZYLERGY, LORATADIN או NALERGIA.
- בתגובות מקומיות אפשר להשתמש בטיפות על בסיס צמחי
- יש גם טיפות עיניים לאלו שהתגובה שלהם מתבטאת בעיקר בדמע וגירודים כגון: CROMOPTIC או HOMEO EYES אותן ניתן לטפטף לעיניים גם כטיפול וגם כמניעה.
חשוב לזכור שבמקרים של התקף אלרגיה קשה, קוצר נשימה, או כל תגובה קיצונית, חשוב לפנות לרופא כדי למנוע התפתחות בין היתר של סינוסיטיס או התקף אסטמה. במקרים של התקף אלרגיה קשה, הטיפול התרופתי יהיה שונה, ואינטנסיבי.
מי שיודע שהוא סובל באופן קבוע בתקופות המעבר, יכול לקחת תרופות אלו גם למניעה וכך לחסוך מעצמו את הופעת התגובה בכלל. במקרים קשים יותר, ישנן כמובן גם אופציות במרשם רופא כמו תרופות אנטי-היסטמיניות חזקות או משאפים בעלי פעילות אנטי דלקתית המכילים חומרים תרופתיים ממשפחת הסטירואידים.