החיים עם מעשנים בתוך חדרי הבית יכולים להיות לא נעימים בלשון המעטה, או בפשטות – "לא מריחים טוב". עשן סיגריות, מכיל כימיקלים וחלקיקים מזיקים רבים שיכולים להישאר בין כתלי החללים, לגרום לריחות לא נעימים ולסכנות בריאותיות פוטנציאליות חמורות. ההבנה הזו, מובילה לא פעם למערכות יחסים עכורות בין בני הזוג ובין שאר הדיירים בבית שלעיתים חסרי אונים.
אין ספק שכל מערכת יחסים תקינה כוללת אתגרים לצד פשרות. אתגר אחד כזה מתעורר כאשר אחד מבני הזוג מעשן ואילו השני לא. הקונפליקט בין הרגלים מהסוג הזה, עלול ליצור כאמור מתח ולחץ על הקשר בין זוגות החיים יחד בבית משותף.
אז מה הם הפתרונות למציאת הרמוניה בין ההרגלים המתנגשים ושמירה על יחסים תקינים? איך לשמר את האהבה מבעד למסך העשן? ובכן הם כוללים שילוב של הבנה, שיח פתוח וגם פתרונות טכנולוגיים.
יחסינו לאן? שיח פתוח קודם כל
הבנת החששות: לבן הזוג שאינו מעשן עשויות להיות דאגות לגיטימיות לגבי בריאותו ורווחתו, כמו גם הסכנות הפוטנציאליות של עישון פסיבי. נשימה של עישון פסיבי עלולה להוביל לבעיות בריאותיות שונות, כולל בעיות נשימה, מחלות לב ואפילו סוגים מסוימים של סרטן. ישנו צורך חיוני עבור שני השותפים להכיר ולכבד את הדאגו האלו ולקדם בסיס של אמפתיה ותקשורת פתוחה.
הקמת דיאלוג פתוח: תקשורת יעילה היא המפתח לפתרון קונפליקטים בכל נושא ובעיה. זוגות צריכים ליצור מרחב בטוח שבו הם יכולים לדון בגלוי בדאגותיהם, הפחדים והרצונות שלהם. על בן הזוג המעשן להקשיב בתשומת לב ולהפגין אמפתיה כלפי החששות של בן הזוג הלא מעשן. במקביל, בן הזוג שאינו מעשן, צריך לשאוף להבין את ההתמכרות של בן הזוג המעשן ואת האתגרים העומדים בפניהם כאשר הם מנסים להיגמל.
הצבת גבולות: הסכמה על גבולות מסוימים יכולה לסייע בהפחתת השפעת העישון על בן הזוג הלא מעשן. לדוגמה, ייעוד אזורי עישון ספציפיים בתוך הבית או הקמת אזורים ללא עישון יכולים לעזור למזער את החשיפה לעישון פסיבי. ניתן לשקול גם מערכות אוורור, מסנני אוויר, או אפילו עישון מחוץ לבית כדי להפחית את השפעות העשן על סביבת המגורים.
לעודד הפסקת עישון:אם בן הזוג המעשן מוכן, תמיכה במסע שלו להפסקת עישון יכולה לטפח סביבת חיים בריאה יותר ולחזק את הקשר. עודדו את בן הזוג המעשן לפנות לעזרה מקצועית, כגון ייעוץ, קבוצות תמיכה או טיפולים תחליפי ניקוטין, כדי להגדיל את סיכויי הצלחתו. העידוד, הסבלנות וההבנה של בן הזוג ללא עישון במהלך תהליך זה הינם בעלי חשיבות עליונה.
מציאת פשרות: שני בני הזוג חייבים להיות מוכנים להתפשר כדי לשמור על סביבת חיים הרמונית. בן הזוג שאינו מעשן, יכול להיות גמיש לגבי פעילויות מסוימות הקשורות לעישון, כגון מתן הפסקות עישון ייעודיות או הבנה שהפסקת עישון עשויה לקחת זמן. לעומת זאת, על בן הזוג המעשן להתחשב ולהשתדל להפחית את הרגלי העישון שלו, הן מבחינת התדירות והן מבחינת הקרבה לבן הזוג שאינו מעשן.
פניה להדרכה מקצועית: במקרים בהם קונפליקטים נמשכים למרות המאמצים הטובים ביותר, פנייה לסיוע של מגשר או מטפל מקצועי יכול להועיל. צד שלישי ניטרלי יכול לספק הכוונה, להקל על שיחות בונות ולעזור לזוגות למצוא פתרונות מותאמים ביניהם.
כיבוד בחירות אישיות: בסופו של דבר, חיוני שכל אחד מבני הזוג יכבד את הבחירות והאוטונומיה של האחר. ניסיון להכריח מישהו להפסיק לעשן או להתמכר לעישון בניגוד לרצונו יכול ליצור טינה ולהלחיץ עוד יותר את מערכת היחסים. שני בני הזוג צריכים להכיר בכך שהפסקת עישון היא החלטה אישית ולתמוך בזכותו של זה לקבל בחירות אישיות.
לסנן את האוויר: יצירת סביבת מגורים בריאה ונעימה יותר
מסנן אוויר: השקעה במסנני אוויר איכותיים יכולה להועיל מאוד. מסננים אלו תוכננו במיוחד כדי ללכוד ולנטרל מזהמים הנישאים באוויר, כולל חלקיקי עשן וריחות. הפעלת מסנן אוויר באזורים משותפים וחדרי שינה יכולה לשפר משמעותית את איכות האוויר בתוך הבית ולהפחית את השפעות עשן הסיגריות. באמצעות טכנולוגיית Air Multiplier™ ייחודית שקיימת במסנני האוויר של Dyson למשל, המסנן משחרר אוויר מסונן לכל פינה בחדר. כמו גם, יכולים ללכוד אבק עדין במיוחד, אלרגנים, ותרכובות אורגניות נדיפות. זאת כדי להבטיח שאוויר לא יעקוף את המסנן ולחסום כל נקודות דליפה פוטנציאליות שדרכן עלול לחדור אוויר מזוהם למסלול הסינון. המסננים המתקדמים לוכדים 99.95% מהחלקיקים עד לגודל של 0.1 מיקרון ומאפשרים קבלת אוויר נקי ומסונן בבית בכל ימות השנה.
ניקיון עמוק: ניקיון יסודי של הבית על בסיס קבוע הוא חיוני להסרת שאריות עשן וריחות. שימו לב במיוחד למשטחים כמו קירות, תקרות, רצפות, רהיטים ווילונות. השתמש במוצרי ניקוי וטכניקות מתאימים כדי לחסל ביעילות את כל חלקיקי העשן והריחות המתמשכים. בנוסף, כביסה או ניקוי יבש של פריטי בד כגון וילונות, ריפודים ושטיחים יכולים לסייע בסילוק ריחות עשן מוטבעים.
מנטרלי ריחות: השתמשו בטכניקות לנטרול ריחות כדי להילחם בריחות עשן מתמשכים. ניתן למשל להניח קערות של חומץ לבן או סודה לשתייה בחדרים שנפגעו מעשן סיגריות כדי לספוג ריחות לאורך זמן. בנוסף, שימוש בתרסיסים מנטרלי ריחות או מפיגי ריח שתוכננו במיוחד להעלמת ריחות עשן, יכולים לספק פתרון זמני לריענון האוויר.
כללי עישון: עודדו את המעשנים לציית להנחיות כלליות העישון בתוך הבית. עליהם לנשוף עשן ישירות מחוץ לבית או הרחק מהבית ולהיפטר מבדלי סיגריות כראוי. פזרו מאפרות או מיכלים ייעודיים לכיבוי והכלת שאריות סיגריות, זה יכול לסייע בשמירה על הניקיון ולהפחית את הסיכוי לריח עשן לחדור לסביבה.
ריחות מרעננים: הכנס ריחות נעימים בכל הבית כדי להסוות את כל ריחות העשן שנותרו. נרות, מפיצי שמנים אתריים למשל, יכולים לעזור ליצור אווירה מזמינה יותר וריחנית. עם זאת, חיוני לוודא שהריחות הללו לא ישתלטו או יתערבבו עם ריח העשן בו זמנית, וכתוצאה מכך יכול להיווצר שילוב לא נעים.