פסטיבל הג'אז הפולני בת"א | 17-19/11
טרמינל 4 ת״א, סינמטק ת"א ובמדיה הדיגיטלית
שלושה ערבי מופעי ג'אז עם מיטב אומני הג'אז הפולנים והישראלים במופעים חיים ומשודרים, הקרנות, שיתופי פעולה מיוחדים והפקות מקור ייחודיות לפסטיבל, בהפקתם המשותפת של מכון אדם מיצקייביץ' בפולין, המכון הפולני ת"א וקהילת הג'אז החברתית. מנהל הפסטיבל: ברק ויס. בין המשתתפים: הסקסופוניסטAdam Pieronczyk מאמני הג'אז החשובים בפולין בביקור ראשון בישראל, ענת פורט, דניאל זמיר, נופר פיי, אנסמבל גלעד אפרת, STAV, Maciej Sikała ועוד. בתכנית: הופעות של הרכבי ג'אז פולנים מובילים, שיתופי פעולה ישראלים-פולנים, הרכבים ישראליים מאלתרים שופן, הצדעה למלחין הפסקולים האגדי ואבי הג'אז הפולני המודרני קז'ישטוף קומדה במלאת 90 להולדתו, הקרנות סרטי ג'אז פולנים, שידורי הופעות ממועדון יסמין בוורשה ועוד.
מאז שנות ה־60, אז סימל הג'אז בפולין את השאיפה לחירות מהמשטר הקומוניסטי, הפכה פולין למעצמת ג'אז ונשמרה ככזו עד היום – עם סצנת ג'אז פולנית שהיא מהאיכותיות והחשובות בעולם. למרות זאת, קהל חובבי הג'אז בישראל כמעט ולא נחשף אליה. המכון הפולני ת"א, מכון אדם מיצקייביץ' בוורשה וקהילת הג'אז החברתית, החליטו להרים את הכפפה ולייסד את פסטיבל הג'אז הפולני בתל אביב, עם זרקור על כמה מהאמנים, ההרכבים והמוסיקה המשובחת והבולטת ביותר בג'אז הפולני, לצד עיבודים מיוחדים של הרכבים ישראלים מובילים לשניים מהמלחינים הפולנים החשובים – פרדריק שופן וקז'ישטוף קומדה, ושיתופי פעולה בין-יבשתיים מרתקים.
הפסטיבל הראשון, שהתקיים בשנה שעברה בשיא מגפת הקורונה, נערך ברובו אונליין בשידורים ישירים ומקוונים ממועדוני מוזיקה בוורשה, קרקוב ותל אביב. בשנתו השנייה, יתקיים פסטיבל הג'אז הפולני גם במרחב הפיזי בתל אביב-יפו, ויכלול יכלול מופעי ג'אז חיים ומוקלטים של מיטב אומני פולין וישראל, הקרנות סרטי מופת פולנים המלווים בפסקולי ג'אז והרצאה על ההיסטוריה של הג'אז, שתועבר במתכונת מקוונת. במסגרת הפסטיבל יתקיים מרתון "מאלתרים שופן", מסורת שהחלה בפסטיבל בשנה שעברה, ותחבר חיבורים מרתקים ג'אז לבין מוזיקה קלאסית מערבית. מיטב מוזיקאי והרכבי הג'אז הישראלים יבצעו הפקות מקור שנותרו במיוחד לפסטיבל, ליצירותיו הנודעות של המלחין הפולני הנודע פרדריק שופן, ויחברו אותן עם מקצבים ומלודיות מברזיל, מהמזרח התיכון ממזרח אירופה ומארץ ישראל. הפקת מקור נוספת- המופע Dreaming of Komeda בביצוע STAV – תציין 90 שנים להולדתו של גדול אומני הג'אז, מלחין הפסקולים הנודע ואבי הג'אז המודרני הפולני, קז'ישטוף קומדה, שחבר לבמאי הנודע רומן פולנסקי ליצירת כמה מיצירות המופת הגדולות של הקולנוע במאה ה-20 ("תינוקה של רוזמרי", "סכין במים" ועוד), לצד הקרנת סרטי איכות פולנים עם פסקולי ג'אז בסינמטק תל אביב. מטה מצורפת התכנייה המלאה.
ברק ויס, מנהל הפסטיבל: ״זהו פסטיבל הג'אז הבינלאומי הראשון המתקיים בתל אביב בצל מגיפת הקורונה העולמית. התקופה הלא שגרתית, חייבה יצירת מבנה חדש ולא שגרתי לפסטיבל, כזה שנותן מענה לצרכי קהל חובבי הג'אז בתקופת חוסר הודאות בה אנו חיים, ומאפשר גם הופעות של מיטב אומני הג'אז הפולנים וגם הפקות מיוחדות של אומנים ישראלים מובילים בהפקות מיוחדות לפסטיבל ובהן עיבודים ייחודיים לשניים מחשובי המלחינים הפולניים – פרדריק שופן וקז'ישטוף קומדה.״
המכון הפולני ת"א הינו גוף דיפלומטי תרבותי שמטרתו להציג בפני הקהל הישראלי את התרבות הפולנית העכשווית. המכון, הפועל תחת משרד החוץ של פולין, יוצר שיתופי פעולה עם מוסדות החינוך והתרבות המובילים בישראל ליצירת אירועים, פסטיבלים ופעילויות בתחומי האמנות, המחול, התאטרון, ההיסטוריה, המדע, הקולנוע והעיצוב, סדנאות, אירועים ומפגשים בין יוצרים ישראלים ופולנים, בכדי לאפשר שיח רב-תרבותי תוך הפריה הדדית והתייחסות עמוקה לעבר המשותף ולעתיד המשותף.
מכון אדם מיצקביץ' (Adam Mickiewicz Institute) הנו מוסד תרבות לאומי ששליחותו היא לחזק ולחשוף את הנציגים המרכזיים של תרבות פולין באמצעות השתתפות פעילה בחילופי תרבות בינלאומיים, בהתאם למדיניות החוץ של ממשלת פולין. המכון מנהל פרויקטים בתחום התרבות בשבעים מדינות ברחבי העולם על פני 6 יבשות, אליהם נחשפו למעלה מ-60 מליון איש. האתר Culture.pl שמפעיל המכון מספק מידע עדכני על אירועי תרבות פולנים ברחבי העולם. מכון אדם מיצקייביץ' נתמך ע"י משרד התרבות והספורט של פולין.
קהילת הג'אז החברתית קהילת הג'אז החברתית הנה התארגנות וולונטרית של אלפי חובבי ג'אז, אשר החלה את פעילותה לפני 5 שנים ופועלת לספק את צורכי הג'אז של חובבי הג'אז, שלא מקבלים מענה בפסטיבלי הג'אז בישראל ובהופעות למטרות רווח של מפיקים. בשנות פעילותה, קהילת הג'אז הביאה לארץ עשרות מופעי ג'אז עולמי איכותיים והפיקה מופעים עם מיטב אומני הג'אז הישראלים, והכל ללא פשרות אומנותיות וללא שיקולי רווח. בנוסף, היא מקיימת, הרצאות בנושאי ג'אז, מפגשים עם אומני ג'אז בינלאומיים ועוד.
למידע וכרטיסים: https://bit.ly/polishjazz21