שנת הלימודים תשפ"ב: כיצד תסייעו לילדים ממשפחות שמתמודדות עם מחלת הסרטן בתקופת הקורונה?
מאת ד"ר נעמי קולמן*, ד"ר נעמי קולמן היא פסיכולוגית קלינית מוסמכת לטיפול בילדים ובמתבגרים ומייסדת שותפה של עמותת המעגל של ג'רמי.
למרות תחלואת הקורונה שהולכת וגודלת, שנת הלימודים תשפ"ב נפתחה כסדרה כמו בכל שנה, ב-1 לספטמבר. ההתמודדות עם מגפת הקורונה, בעולם בכלל ובארץ בפרט, ממשיכה ומחדדת את האופן שבו אנשים חווים את המגיפה באופן אינדיבידואלי.
משפחות שמטפלות בבן משפחה חולה, עם מערכת חיסונית חלשה, נאלצות להסתגר ולהישמר מכל משמר, ומתמודדות עם אתגרים נוספים בזמן שגרה, על אחת כמה וכמה בזמן מגיפה עולמית.
מחקר שנערך בקרב ילדים אשר חוו מגיפות עולמיות בעבר הראה כי בידוד חברתי וסגר עלולים ליצור מצוקה נפשית מוגברת גם לאחר עשור. אז איך תוכלו לצלוח את שנת הלימודים הקרובה? לחזור לשגרה ולתמוך בתקופת הקורונה בילדים ממשפחות שמתמודדות עם מחלת הסרטן?
חרדות בקרב ילדים במשפחות הנאלצות להסתגר
ככל שאנחנו חוזרים לשגרה, החרדות בקרב הילדים עלולות להתגבר ולהיות מלוות בחששות לגבי האפשרות שהם יחשפו את בן המשפחה החולה לנגיף. המשפחות עומדות בפני דילמות כמו יצירת איזון בין ההקלות לבין בידוד חברתי, תוך הקפדה יתרה על מרחק חברתי, שטיפת ידיים ועטיית מסכות.
בנוסף, התמודדות עם התסכול שעלול להיגרם בקרב הילדים, שרואים את חבריהם חוזרים להתנהלות שגרתית, עלול ליצור תחושת כבדות, חוסר צדק ושוני. נשאלת השאלה, כיצד אפשר לסייע לילדים החווים את קשיי הקורונה יחד עם ההתמודדות עם בן משפחה חולה?
טיפים חשובים להתמודדות עם הילדים בתקופת הקורונה
- הקשבה – הקשיבו לילדים, לחוויות והתחושות שלהם, אל תניחו שההקלות הם דבר חיובי מבחינתם. שיתוף הפעולה בין ההורים והצוות החינוכי הוא חיוני לזיהוי הצורך בתמיכה.
- תנו מקום לחששות ולקושי – תהפכו את החששות לדבר נורמלי ועודדו את הילדים להמשיך לדבר, לצייר ולכתוב על המחשבות, התחושות והחוויות שלהם. על אף הצורך להיזהר מביטול הקושי, למילים יש חשיבות. לכן במקום להתמקד ב'נזק ובחוסר' של כל מה שהחמיצו, דברו על המיומנויות שרכשו כדי להתגבר על המשבר. עזרו להם למצוא דרכים 'לצלוח את הסערה'. סיפורים על בדידות ואתגרים יכולים לתמוך בנרטיב העוסק בהתמדה, נחישות והישרדות.
- טיפוח גמישות באמצעות משחק – תטפחו את היכולת להסתגל להפרעות המאיימות על היומיום. מגבלות הקורונה על ההתקהלויות והיציאה למקומות שונים הגבילו במידה רבה גם את היכולת לשחק. לכן חשוב להבין שהילדים יזדקקו לשעות רבות יותר בחוץ מאשר להשקיע זמן נוסף בלמידה נוקשה. תנו לילדיכם להוביל עם תחומי העניין והחוזקות שלהם, משום שרק כאשר הם יחושו חזקים מספיק כדי לשחק הם יוכלו להיפתח ללימוד. תטפחו יחסים חשובים על מנת לאפשר לילדים לשמור על תחושת שייכות עם חבריהם, בית הספר, הגן ותחומים אחרים בחיים.
- יצירת חוסן באמצעות תחושה של קהילתיות ושייכות – תמיכה בתחושת הקהילתיות וקשרים בעלי משמעות ניתן ליצור באמצעות מגוון פעילויות שיתופיות. העובדות מוכיחות שפעילויות היוצרות חיבור ומעניקות תמיכה משפרות את הרווחה שלנו.
- תנו לילדים להוביל – לתת לילדים הזדמנות להוביל בעשיית הדברים החשובים להם. דברים רבים היו מחוץ לשליטתנו בשנה וחצי האחרונות, ובראש ובראשונה עבור ילדינו, אשר היו נתונים למגבלות רבות יותר מאשר המבוגרים. ילדים יכולים באמת לשגשג כאשר ניתנת להם ההזדמנות ליטול את ההובלה. במידת האפשר, חשוב לאפשר לילדים לקחת לידיהם בחזרה את השליטה על עצמם ולהחליט היכן ברצונם למקד את תשומת הלב שלהם, כיצד הם מקווים לחיות את חייהם מעתה ואילך תוך התמקדות בערכים שלהם ובאיזה סוג של בני אדם הם רוצים להיות. לדוגמה, האם יש תחום שברצונם להיות מעורבים בו יותר? מה הם עושים ברגעים השמחים ביותר וברגעים הרגועים ביותר שלהם?
- לחזור לשגרה המוכרת – תערבו את הילדים בקבלת ההחלטות ובמעבר בחזרה לחיי שגרה רגילים יותר. שגרה יומית, כולל שינה וזמני ארוחות, חשובה לייצוב מצב הרוח וליצירת עוגנים. לוחות זמנים מוחשיים ולוח שנה של אירועים עשויים לעזור במקרה של ילדים צעירים יותר.
- להדגיש את הצדדים החיוביים – לצד האתגרים והאילוצים עשויים להיות גם צדדים חיוביים. שימו לב ביחד איתם למה שמתנהל עבורם היטב וכיצד הם מתמודדים עם האתגרים (לדוגמה, חלק מהילדים בתקופת הסגרים מצאו נקודות חיוביות, כמו בילוי זמן רב יותר עם המשפחה, למידת עצמאות, הנאה ממשחקים, למידת מיומנויות חדשות)
המעגל של ג'רמי, הקהילה היחידה בישראל שתומכת בילדים ובני נוער צעירים אשר חיים וגדלים במשפחה המתמודדת עם מחלת הסרטן, או שחוו אובדן משפחתי בעקבות מחלת הסרטן. המעגל של ג'רמי הוקם במטרה לאפשר לילדים ולמשפחתם רגעי שקט מקשיי היומיום של ההתמודדות עם מחלת הסרטן, באמצעות פעילויות הנאה וכיף, וכן היכרות ושיח עם ילדים שנמצאים במצב דומה. המעגל של ג'רמי הוקם בשנת 2008 וכיום הקהילה מונה למעלה מ- 700 משפחות
ג'רמי קולמן, הוגה הרעיון של "המעגל של ג'רמי", אובחן כחולה סרטן קיבה בדרגה 4 במאי 2007. במהלך התמודדותו הקשה עם המחלה והטיפולים, חבריו (מתנועת הנוער הציוני בלונדון) התארגנו ו"אימצו" את שלושת ילדיו שהיו אז בגילאי שישה חודשים עד 6 שנים, לקחו אותם לטיולים ובילויים שונים ושימשו להם כגב אוהב. התארגנות החברים לצד בקשתה של בתו זואי, אז בת ה-6, להיפגש עם ילדה בת גילה שגם גדלה במשפחה בה האב חולה סרטן, היוו השראה להקמת ארגון שיעניק תמיכה לילדים ממשפחות המתמודדות עם מחלת הסרטן.
ג'רמי, יחד עם אשתו פמלה, אחיותיו ג'וליאט ונעמי וחבריו הקימו ב 2008 את הארגון. ג'רמי נפטר ב-8 ביולי 2008 והמעגל של ג'רמי הוא הגשמת החזון שלו ולזכרו. לאחר מותו פמלה, אישתו, המשיכה במימוש החזון שלו וביחד עם חבריו הקרובים, שהינם מתנדבים פעילים וחברי דירקטוריון, הם ממשיכים בפעילות העמותה וסיוע לילדים הגדלים בצל מחלת הסרטן.
מאז הקמת הארגון התקיימו מאות אירועים. גם בשנה האחרונה בתקופה בה הילדים ומשפחותיהם זקוקים עוד יותר לתמיכה, הארגון המשיך לקיים את האירועים באופן וירטואלי.