מערכות יחסים זוגיות מתעללות, מאופיינות באלימות על כל גווניה: אלימות פיזית, מילולית, כלכלית, מניפולציות קשות היכולות להביא עד לכדי אובדן שפיות ופרנויה קשה.
עו"ד לדיני משפחה גלית צור סוקרת מספר אופציות שעשויות להדליק נורות אדומות לאנשים המצויים בזוגיות אלימה ובפרט מניפולטיבית המכונה גם 'גזלייטינג'
גזלייטינג (GASLIGHTING) הינו מונח שמקורו במחזה מאת פטריק המילטון (1938) ובו מוצג בעל נכלולי המתמרן את אשתו כדי לשכנע אותה שהיא מאבדת את שפיות דעתה. השם ספציפית מתייחס לסצנה בה הבעל מדליק את אורות הגז בעלית הגג. הדלקת האורות גורמת לעמעום האור בבית כולו, אך כשאשתו מתלוננת כי האורות מעומעמים, מתעקש הבעל ומשכנע אותה כי היא מדמיינת, תוך שהוא מייצר רעשים שונים המלווים לסיטואציה וגורם לה להאמין כי היא מאבדת את שפיות דעתה.
מדובר במניפולציה קשה והרסנית בתוך מערכת יחסים. בתמרון תמידי של הקורבן עד כדי התעללות רגשית לשמה, המביאה את הקורבן לחרדה ובלבול, עד לכדי כך שהוא מטיל ספק במחשבותיו, באירועים סביבו ובשפיותו.
לרב ניתן לראות את תופעת הגזלייטינג במערכות יחסים ובעיקר בזוגיות ארוכת שנים.
סימני אזהרה-
1. שימוש באנשים היקרים ביותר לקורבן, נגדו – הצד המתעלל משתמש באנשים קרובים כמו ילדים, הורים, חברים, קרובי משפחה נגד הקורבן. הוא רותם אותם אליו במניפולציות מתוחכמות, או מצטט מפיהם דברים שנאמרו לכאורה נגד הקורבן, הכל על מנת ליצור בידוד של הקורבן ושליטה.
2. פה ושם מילה טובה- המתעלל מתבל מדי פעם את ההשפלות וההתעללות בחיזוקים חיוביים . הוא דואג תדיר ולאורך זמן להחליש את הקורבן, להסביר לו כי הוא חסר ערך, לא מועיל, לא מתפקד, אך בין לבין, ירכוש לו מתנה יקרה או ישבח וייתן מחמאה, כדי שהקורבן לא יפתח שנאה מוחלטת כלפיו, ובעיקר כדי שהקורבן יחוש אי יציבות ובלבול.
3. המתעלל דואג באופן עקבי שהקורבן יפתח תלות במתעלל מתוך חולשה וחוסר אמונה בעצמו – תוך נקיטת פעולות הגורמות לקורבן לבלבול, לתחושה שהוא מפקפק במציאות, הוזה, לא אמין, לא יציב, ולעומת זאת שהם השולטים, היציבים הנורמליים. כל אדם במקום של חולשה מחפש את החזק להישען עליו.
4. המתעלל מאשים את הקורבן בטעויות שלו וגורם לו להתנצל תדיר– המתעלל מבצע השלכה של מעשיו על הקורבן ואף מאשים את הקורבן בכך. אם הוא בוגד, הוא יגרום לקורבן להאמין שהוא הבוגד, אם הוא אלים הוא יהפוך זאת לאלימות של הקורבן. זו התנהגות שתגרום לקורבן להתנצל תדיר, להגן על עצמו, לבדוק עצמו שוב ושוב, לפקפק בעצמו ובכך להתעמק פחות בהתנהגות המתעלל.
5. אתה משוגע! – המתעלל משקר בצורה בוטה, אין הלימה בין דבריו למעשיו, הוא מחליש, מזלזל ולאורך זמן יוצר שחיקה אצל הקורבן, עד כדי ערעור כל הווייתו, אמונותיו ומעשיו. הוא גורם לקורבן להאמין שהוא מדמיין והוזה דברים, קולות, התנהגויות, משכנע אותו שהוא צריך טיפול, שהוא משוגע!
אם זיהית את עצמך ברב הסימנים סימן שאת/ה במערכת יחסים מתעללת.
בכל מקרה כזה חשוב לשתף את הסובבים ולהסתייע בגורמים תומכים נפשית ומשפטית. אל תהיו לבד!
המאמר נכתב באדיבות עו"ד לדיני משפחה גלית צור