זוכרים את הפרק מאנטומיה של גריי בו מירנדה ביילי מגיעה לבית החולים וטוענת שחווה תסמינים של התקף הלב?
הפרק בסדרה מוקדש כולו לאבחון לקוי וחוסר התייחסות לסימפטומים.
רופאה בכירה טוענת בפני גבר שגם הוא רופא בכיר שהיא עוברת התקף לב, הוא מצידו שולח אותה לשלל בדיקות לא חיוניות ולקראת הסוף דואג שגם פסיכיאטר יבדוק אותה.
למזלנו זה לא היה הסוף של השחקנית ולא הרגו אותה בפרק המדובר, אבל במציאות נשים רבות לא מאובחנות בזמן והדבר מסכן את חייהן ביומיום.
יש מלא סיבות לכך, אבל הסיבה העיקרית היא, שרוב הנחקרים במחקר רפואי הם גברים,
יותר מזה עד לא מזמן חשבו שנשים וגברים חווים את אותם סימפטומים למחלות ללא שום הבדל ואף אחד לא התייחס לכך שמה לעשות אנחנו שונים פיזיולוגית ולכן אין שום סיבה שנחווה את אותם הסימפטומים.
Grey's Anatomy- Women's Heart Attack from Rando on Vimeo.
למזלנו עולם הרפואה משתנה, והמחקר הוכיח שנשים וגברים שונים (באמת לא שמנו לב)
והיום גם הרפואה וגם המחקר מנסים לצמצם את הפערים שנוצרו עקב הזנחה רבת השנים.
קרן גולן, שחוותה על בשרה אבחון לקוי ושנים של סבל השיקה לאחרונה אפליקציה המסוגלת לאבחן תסמינים של נשים ע"י איסוף דאטה רלוונטי.
לקראת יום האישה הבינלאומי ובגלל שגם אנחנו נשים, ביקשנו לשאול את קרן כמה שאלות עליה ועל המערכת שהיא פתחה.
לרוב המצאה נשית, נובעת ממצוקה אישית כלשהי, האם יש סיבה אישית לפיתוח אפליקציה
סבלתי ממחזורים קשים במשך 30 שנה, מה שהחמיר להתקפי כאב קשים בכל גופי בגיל 40. ביצעתי עשרות בדיקות על מנת לאבחן ורק לאחר ארבע שנים של מומחים וניסיון תרופות מרובות קיבלתי סוף סוף את האבחנה הנכונה של אנדומטריוזיס – מצב בו תאי רירית הרחם גדלים ומדממים, וגורמים לדלקות, הידבקויות, ציסטות ונגעים שונים.
אילו מחלות האפליקציה מסוגלת לאבחן?
המחלות שהאפליקציה מסוגלת לאבחן הם בשלב ראשון תסמונות כגון: EDS, Endo, fibro, MS בהמשך גם מחלות לב, גסטרו ליווי IVF ועוד…
נשמע כמו חלום של כל אישה, אבל כיום ניתן בקלות להיכנס לגוגל ולגלות שבעוד חודשיים את "הולכת למות", האם המערכת יודעת לתת אבחון אפקטיבי יותר ולא להכניס נשים לסטרס מיותר?
מטרתה של המערכת היא להנגיש מידע – הרעיון הינו איסוף תסמינים אשר מאחורי הקלעים נכנס למאגר המנתח מידע דרך מנגנוני בינה מלאכותית. תסמיני המטופלת מנותחות בצורה אנונימית למול מחקרים שנאספו בתחום ומול מידע הקיים כיום בבתי חולים וכן למול מידע הוליסטי. המערכת מחזירה למטופלת אפשרויות להקלה על התסמינים ואפשרויות המשך אבחון בתחומים שונים. המטרה הינה להנגיש את המידע שאספה המטופלת לרופא, להמשך ברור.
גם היום חסרים נתונים לגבי תסמינים כאלה ואחרים המאפיינים נשים, האם זה יכול להיות עקב אכילס של המערכת?
המערכת אוספת תסמינים כדי לאפשר מחקר מקיף יותר בעתיד למחלות שפוקדות נשים בלבד או באות לידי ביטוי בדרך שונה מאשר אצל גברים. המערכת מתנהגת כתיק מטופל ועל כן המידע הנשמר הינו בבעלות המטופל. באישורו, המערכת תבחן את ההבדלים בין תסמיני נשים לגברים ותנגיש את המידע להמשך מחקר.
כמה זמן נדרש למערכת לתת אבחון למחלה זו או אחרת?
עבור מחלות עם זמני אבחון ארוכים, כגון FIBRO או ENDO, המערכת יכולה לספק המלצות להמשך בירור על ידי רופאים לאחר מספר שבועות בודדים (כחודש). זה יכול לעזור לחולים לנהל את מצבם בצורה יעילה יותר ולשפר את איכות חייהם.
אולם המחקר הרפואי והרפואה בכללי, נחשב עולם של של גברים, האם היו חוקרים או רופאים שיצאו נגד המערכת או נגדך בפרט?
ההיפך הוא הנכון, הרופאים (הגברים) מאוד מבינים את המהות ותומכים להגדיל את כמות המשתמשות בצורה מהירה. ככל שנמפה יותר מחלות ונאסוף יותר מידע ממטופלים נוכל לתת מענה רחב יותר וטוב יותר גם למטופלות וגם לרופאים כסיוע במחקר.
נשים רבות ישמחו להוריד את האפליקציה, האם יש לה עלויות או שהיא חינמית לכל אישה ואישה?
המערכת מועברת כיום דרך הרופאים אל המטופלות ולכן לקהל המטופלות השימוש במערכת חינמי. מערכות הרפואה יוכלו לרכוש את השימוש במערכת לטובת איסוף המידע ומתן אפשרות השימוש למטופלות שלהם.
קרן גולן, בת 46 מרמת גן, החלה את דרכה המקצועית כבוגרת בית הספר להנדסת תוכנה וניהול מאפקה – המכללה האקדמית להנדסה בתל אביב. החוש היזמי החל לבעור בה עוד בתקופת הלימודים במהלך התואר, שם הכינו אותה לחשיבה אנליטית הנדרשת לא מעט באתגרים היומיומיים של יזמים.
גולן היא למעשה יזמית סדרתית, שכן ברזומה שלה שורה של מיזמים עסקיים shareloc ,zamir mobilit והאחרון DAWN. המשותף לכולם אומרת קרן, זו השאיפה שלה לייצר באמצעותם מוטת השפעה שתמשיך גם אחרי המעורבות שלה, במטרה להשפיע על החברה שנים קדימה.