כאבי גב בהריון ודרכי התמודדות

באדיבות מומחי אורטופדיקס

כאבי גב במהלך היריון ולאחר לידה נפוצים מאוד, ונשים רבות סובלות מהבעיה. בזמן ההיריון גוף האשה משתנה. השינויים הביו-מכניים שעובר גוף האישה במהלך ההיריון הוא גורם רב משמעות בבסיס כאבי הגב התחתון. התפתחות העובר ועלייתו במשקל גורמים לשינוי מרכז הכובד: העובר גדל ו"מושך" את הגוף קדימה, הקשת המותנית (לורדוזה) גדלה, ומנח עמוד השדרה משתנה. כדי לאזן את היציבה, עמוד השדרה המותני נמתח לאחור. כדי להכיל את הרחם הגדלה נמתחים שרירי הבטן ונפגעת יכולתם לתמוך ביציבה תקינה ומאוזנת.

לכל זה יש להוסיף שינויים הורמונאליים ובהם העלייה בהורמון הרלקסין (המגביר את גמישות המפרקים כהכנה ללידה), העלול לגרום לכאב במפרקים, עלייה במשקל – שמגבירה עוד יותר את העומס על המפרקים, הרגישים ממילא, ובואו לא נשכח גם את העומס הרגשי והחרדות המובנות, שעלולים לגרום לסטרס – שידוע כמי שמכווץ ומותח את שרירי הגב וגורם לכאב. לא פחות חשוב: רוב הנשים בהיריון פחות פעילות גופנית בהשוואה לימים רגילים, מה שמחליש עוד יותר את שרירי הגב. 

ההיריון משפיע על תפקודה הפיזי של האישה: מרבית הנשים בהיריון מדווחות על קושי בביצוע של כ-32 מתוך 46 פעולות בסיסיות ובהן פעולות מעל לגובה הראש, פעולות הכרוכות בדחיפה, פעולות המתבצעות בקצב מהיר, כיפוף קדימה, פיתול הגוף, ועוד. אפילו מה שעשוי להיחשב כלא בעייתי, כישיבה מול המחשב – הוא בעייתי, משום שמרחק גופה של אישה בהיריון מהשולחן – גדל, הגב יתקשת לאחור ויהיה על האישה להושיט זרועותיה אל השולחן. והנה עוד סיבה לכאב גב.

אילוסטרציה (קרדיט freepik)

אז מה אפשר לעשות?

  • קודם כל, אם מדובר בהיריון מתוכנן, רצוי לפתח כושר גופני – בדגש על חיזוק שרירי הבטן והגב (חיזוק שרירי הגב יעזור לייצוב עמוד השדרה, חיזוק שרירי הבטן יפחית את הלורדוזיס). פעילות כמו הליכה יומית של חצי שעה עד שעה ביום, עם נעליים נוחות ומדרסים מותאמים אישית, שתומכים בגב וביציבה ; מתיחות ותרגילי גמישות; שחייה ; יוגה, תרגילים פיזיותרפיים וכדומה
  • להתאים ארגונומית את עמדת העבודה לצרכים המשתנים: לשנות את גובה השולחן וכיסא העבודה ; להציב הדום לתמיכה ברגליים, ועוד
  • להימנע מהרמת משאות כבדים 
  • להימנע מפעילות ועמידה על משטחים לא יציבים
  • מנוחה והפסקות בתכיפות גבוהה מבעבר
  • בישיבה – הרמת רגליים לגובה מפרק הירך והקטנת הקשת הלורדוטית
  • שמירה על תזונה בריאה ומשקל תקין
  • שימוש בחגורת תמיכה להיריון, בכפוף לעצת הרופא
  • ביצוע פעילות גופנית מותאמת בזמן ההיריון. מומלצת הליכה יומית מתונה, עם נעליים נוחות ומדרסים מותאמים אישית. המדרסים נעשים לאחר אבחון של כף הרגל הספציפית, בהתאם ליציבה של אותה אישה ובחישוב נכון של חלוקת העומסים בפעילויות שונות (עמידה, הליכה, צעידה ועוד). המדרסים נועדו לתקן את מנח כפות הרגליים באמצעות מתן תמיכה מיטבית לכף הרגל, והם מסייעים להתגבר על חוסר הסימטריה הנוצר במהלך ההיריון בכפות הרגליים
  • תרגול תנועתיות באגן או תנועה במים 
  • להימנע מהליכה בנעלי עקב
מדרסים בהתאמה אישית – אורטופדיקס

כדי למנוע את מה שמוגדר כ"כאב גב תחתון לילי" – הנובע ככל הנראה מכאבי שרירים כתוצאה מעייפות יומית מצטברת, ועומס יומי על פרקי האגן ועמוד השדרה, מומלץ שהאישה ההרה תלמד לשמור על יציבה נכונה כמו גם להתנועע נכון בכל הקשור לפעולות שונות הכרוכות בכיפוף והרמת משאות (כולל קניות וכדומה). אם צריך להתכוף לזאטוט למשל, צריך לשמור תמיד על גב זקוף ולכופף רק את הברכיים.

See Also

בכל מקרה של כאבי גב כרוניים או אקוטיים אצל נשים בהיריון מומלץ לפנות להתייעצות אצל רופא.

סניפי רשת אורטופדיקס: פתח תקווה – רפאל איתן 5, קניון ספיר; תל אביב: טאגור 32. לפרטים: https://www.orthopedix.co.il/

View Comments (0)

Leave a Reply

דילוג לתוכן