5 סימנים שיקבעו האם אתם נושמים נכון ומספיק טוב?

קשיי נשימה דרך האף הם בעיה נפוצה שפוגעת באיכות החיים של רבים. יתרה מכך, בעיות נשימה אלו עלולות להישאר בלתי מאובחנות לאורך זמן רב, מכיוון שהמטופלים מתרגלים למצב ואינם מודעים כלל למלוא היקף הבעיה. בשיחה עם ד"ר יצחק דנו, מומחה א.א.ג ופלסטיקה של הפנים, ניסינו להבין את הסימנים והגורמים לקשיי נשימה דרך האף. 

דר יצחק דנו. צילום נמרוד כהן NIMCO

"רוב הנשימה שלנו מתבצעת דרך האף. הנשימה דרך האף והמערכת הפנימית שלו מאפשרת לאוויר היבש והקר שיש בחוץ להפוך ללח, לחם ולנקי מאבק. האף הוא סוג של מסנן ראשוני של האוויר שנכנס לגוף ומאפשר לנו לנשום אוויר איכותי יותר. לכן נשימה תקנית דרך האף היא חשובה מאוד לבריאות שלנו", מסביר ד"ר דנו. "אך בסופו של דבר אנחנו יצורים של הרגל, ויש הרבה אנשים שכתוצאה מסיבות כאלו ואחרות, נושמים מהאף בצורה חלקית ולא מודעים בכלל לעובדה שהאף שלהם סתום, או סתום ברובו, וכי הם אינם נושמים מספיק טוב". 

בעיות בנשימה באף קורות בעיקר מגיל ההתבגרות המינית וזה פחות שכיח בילדים. "הרבה פעמים אצל ילדים האף הוא רחב וקצר, אבל בגיל ההתבגרות המינית יש שינוי בצורה ובמבנה של חלל האף.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬ הגנים יוצאים החוצה ועושים שמות באף, ואז הוא נהיה צר וגבוה, לפעמים עם גבנון או בלי גבנון, וכל הבעיות המבניות מתחילות להיראות ברור יותר", מסביר ד"ר דנו. לגבי ההבדל בין המינים, הוא אומר כי השכיחות במקרים היא זהה לגברים ולנשים כאחד.‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

ד"ר דנו מצביע על 5 סימנים שיכולים להצביע על כך שאנחנו לא נושמים מספיק טוב: 

1. קושי בנשימה בשכיבה – "הסימן שהכי קל לזיהוי הוא כאשר קיים קושי לנשום דרך האף בשכיבה. מדובר על מצבים בהם אין תסמינים נוספים של צינון, והקושי בנשימה נוצר באופן פתאומי ולמשך תקופה. קל לשים לב לשינוי בצורת הנשימה בהבדל בין מצב עמידה או ישיבה לבין מצב של שכיבה. הקושי בנשימה נובע מהעובדה שכשאנשים שוכבים, מגיע יותר דם לחלק העליון של הגוף, ומנפח את הרקמות בתוך חלל האף, מה שגורם לחסימה. זה משתנה בין אדם לאדם, אך עם השנים יש עיבוי של הרירית בתוך חלל האף שיכול לגרום לחסימה של דרכי הנשימה".

2. לא סוגרים את הפה – "יש אנשים שלא יכולים להיות עם פה סגור במשך זמן רב. הפה לא סתם נשאר פתוח, אלא הוא פתוח כי הבן אדם צריך אותו. זה סימן שיש לו קושי בנשימה דרך האף. כשאני משוחח עם מטופל אני מסתכל איך הוא מדבר, אדם שקשה לו לנשום מהאף ישאיר את הפה פתוח בין המשפטים".  

3. התחלתם לנחור – "לנחירה יש מספר גורמים, ואף סתום הוא רק אחד מהם. אבל אם פתאום קיבלתם פידבק על כך שהתחלתם לאחרונה לנחור, בד"כ מבן או מבת הזוג, יתכן שזה נובע מקושי בנשימה דרך האף".

See Also

4. נרדמים רק על צד מסוים– "אם אתם נרדמים רק על צד אחד, יתכן מאוד שיש לכם איזושהי סטיית מחיצה באף לאותו הצד. בדרך כלל אנחנו ניטה לישון על הצד בו הנחיר שלנו חסום. בצורה כזאת אנחנו מאפשרים לנחיר השני להיות פתוח יותר וככה קל לנו לנשום. אם מדובר בהרגל קבוע, כדאי לבדוק אם לא מדובר בחסימה".

5. חבלה באזור האף – "חבלה באף, כתוצאה מתאונה או משחק, יכולה לגרום לשינוי מבני או בפגיעה בתפקוד הרירית של האף ולגרום לה להתנפח יותר מהרגיל. גם אם לא רואים את זה חיצונית, זה יכול לגרום לבעיות בנשימה. הרבה פעמים אנשים לא יחשבו על זה ולא ישימו לב בהכרח, כי כאמור אנחנו יצורים של הרגל, אבל אם חטפתם מכה באזור האף יתכן ואתם פשוט לא נושמים מספיק טוב וניתן לטפל בזה".  

נקודה נוספת שמעלה ד"ר דנו היא שחשוב להבין ולהיזהר מכך שגם הליכים רפואיים קוסמטיים באזור האף יכולים לגרום לבעיות נשימה. "יש אנשים שעברו ניתוחים פלסטיים שיצרו אצלם בעיה נשימתית", הוא מסביר, ונותן דוגמה על מטופל בעל אף רחב מאוד ומחיצה עקומה, כשהמעבר בתוך האף הרחב הוא מאוד גדול, לא הייתה לו כל בעיה נשימתית, אולם במהלך הניתוח הפלסטי, שנועד להקטין את האף ולהצר אותו, הבעיתיות של המחיצה העקומה הפכה לקריטית והקשתה על המטופל בנשימה. "צריך להבין שבמקרים מהסוג הזה יש צורך בניתוח שמכסה את הכל, ומטפל גם במבנה החיצוני של האף וגם בפנימי  – במחיצה. רק ככה אפשר ליצור מראה אסתטי יותר שמאפשר למטופל לנשום כמו שצריך לאחר ההליך". 

View Comments (0)

Leave a Reply

דילוג לתוכן