באדיבות ד"ר פאני בר לוי, מומחית בגינקולוגיה וחלוצת הטיפולים האסתטיים-וגינליים בישראל
גם את מכירה את התחושה של צורך תכוף לפיפי כאשר קר ?.
"אני חושבת שאין אחת שלא תזדהה עם זה" אומרת ד"ר פאני בר לוי, מומחית בגניקולוגיה וחלוצת הטיפולים האסתטיים ווגינליים בישראל. שהרי כולנו מכירים את התחושה הלא נעימה של צורך תכוף במתן שתן, אבל האם ידעתן שמקרים רבים של בריחת שתן והצורך במתן שתן תכוף, מחמירים דווקא בחורף? בטור זה נחקור את הקשר בין מזג אוויר קר לשלפוחית השתן, ונבין מדוע הקור עלול להחמיר את הבעיה ובעיקר למי שסובל ממנה עוד לפני הימים הקרים.
שינויי מזג האוויר יכול להשפיע על מערכות רבות בגופינו ובהחלט גם על בריאות שלפוחית השתן שלנו, הקור משפיע על תפקוד השלפוחית, מה שמגביר את בעיית בריחת השתן בתדירות גבוהה יותר בחודשי החורף. לפעמים תופעה זו, נראית כמעט טבעית, אבל היא עלולה להעיד על בעיה רפואית עמוקה יותר ובוודאי על מטרד לא קטן.
הכיצד?
הקור משפיע על הגוף כולו, על המערכות הפנימיות כמו מערכת השתן, על שרירי רצפת האגן, על תפקוד מערכת העצבים ועל רגישות השלפוחית. ההשפעה על שרירי רצפת האגן, העצבים והשלפוחית היא מורכבת ומערבת מספר גורמים פיזיולוגיים. כמו אפקט הפרפר, דבר אחד משפיע על דבר נוסף.
מצרים על כך:
בימים קרים במיוחד וכאשר הטמפרטורה יורדת, כלי הדם מצטמצמים כדי לשמור על חום הגוף. הצרת כלי דם זו יכולה להפחית את זרימת הדם לשרירי רצפת האגן, ולהשפיע על חוזקם וגמישותם. זו תהיה אחת התגובות הראשוניות של הגוף לקור תופעה הנקראת ווסת (vasoconstriction), מנגנון הישרדותי של הגוף לשמור על חום ליבת הגוף. בימים של קור, הגוף מנסה לשמור על החום הפנימי החיוני לתפקוד איבריו החיוניים.
הוא עושה כך באמצעות צמצום קוטר כלי הדם, הדם זורם בעיקר לאזורים המרכזיים של הגוף כמו הלב, הריאות והמוח, תוך הפחתת זרימה לאזורים אחרים. ואולי זה לא ישמע הגיוני אבל האיברים הפנימיים שלנו רגישים יותר לקור מאשר העור, ולכן הגוף מעדיף להפנות את הדם החם אליהם. כאשר יש פחות חמצן וחומרי הזנה הנובעת מהצרתם, מצב זה יכול להחליש את השרירים ולפגוע בתפקודם. כמו כן, מוסיפה ד"ר פאני בר לוי, שרירים זקוקים לחום מסוים כדי לתפקד בצורה אופטימלית. כאשר הטמפרטורה של השרירים יורדת, יכולתם להתכווץ ולהרפות נפגעת, זו עייפות שרירית מוגברת, מה שהופך את השרירים פחות יעילים. וכך בעצם נוצר מצב של חולשה בשרירי רצפת האגן והם פחות מסוגלים לתמוך באיברי האגן ולהחזיק את השתן במקומו, מה שמגביר את הסיכון לבריחת שתן במאמץ (בעת שיעול, צחוק, הרמה וכו נוצר תיאום לקוי בשל פגיעה במערכת העצבים המעצבבים את השלפוחית ושרירי רצפת האגן, וכך נוצר תיאום לקוי בין השלפוחית והסוגרים.
תדירות גוברת:
הקור פוגע גם בתדירות במתן השתן, תחושה של התמלאות השלפוחית, גם אם היא אינה מלאה, ולהוביל לתדירות מוגברת במתן שתן ודחיפות. הדחיפות נוצרת בעקבות רגישות מוגברת של הקולטנים אשר עלולים לגרום לתחושת דחיפות מתמדת להתרוקן. וזה יקרה במצבים רבים של מאמץ, שיעול, התעטשות או הרמה של דברים , ספורט ומצבים של מאמץ. וגם אנו הנשים מזיעות פחות בימים קרים, שותות יותר נוזלים חמים והם יוצאים כמובן באמצעות השתן.
מתגברים על זה: מבוגרים וגם ילדים כאחד עלולים לסבול מתופעה זו אבל מי שנמצא בסיכון גבוה יותר לסבול מבריחת שתן והבעיה עלולה להתגבר בחורף, אלו אותן נשים בהריון או נשים אשר עברו לידות, כל מערכת השרירים יותר רפויה, נשים אשר נמצאות בתקופה של גיל המעבר אשר סובלות גם כך מירידה ברמות האסטרוגן.
נשים עם משקל עודף, גם בסיכון לכך, משום שהמשקל העודף מציב לחץ נוסף על שלפוחית השתן ושרירי רצפת האגן. נשים הסובלות משיעולים כרוניים ומחלות ריאה. שיעול עז יכול להפעיל לחץ על שלפוחית השתן ולגרום לבריחת שתן. כמובן נשים מבוגרות שכבר באופן טבעי שרירי רצפת האגן חלשים.
אל תרפדו, תטפלו:
מעבר למהלכים שאתן יכולות לאמץ כגון, לבוש השומר על החום, לתכנן את היציאה מהבית ולדעת בדיוק היכן בדרך יש שירותים זמינים, לבצע תרגילים לחיזוק רצפת האגן וכד'.. אפשר כיום גם לטפל מראש ולהימנע ממצבים המביכים האלה. בין הטיפולים הקיימים כיום, ולאחר התאמה אישית ואבחון רפואי, ניתן לשקול טיפולים מתקדמים:
- טיפול נרתיקי באמצעות לייזר / גלי רדיו : כאשר המצב לא משתפר ע"י המהלכים הטבעיים טיפול בקרני הלייזר/גלי רדיו, הנו פתרון חדשני, פשוט ויעיל מאוד בבריחת שתן. רקמות השרירים אשר יגיעו במגע עם קרני הלייזר או עם גלי הרדיו אשר ישלטו בפעילות שלפוחית השתן, יעודדו את ההתחדשות שלהן. הטיפול כל כך קל שאינו מצריך זמן של התאוששות ולא, הטיפול לא כואב.
- ברוך הבוטוקס: הבוטוקס שנכנס לעולם הרפואה כבר שנים לפני עולם האסתטיקה, מאפשר הזרקות וגינליות של בוטוליניום טוקסין – הטיפול מתבצע במרפאה ע"י הרופאה, הוא קל וזמין ומהר מאוד הבוטוקס ישפיע ע"י עיכוב בהתכווצות שריר השלפוחית. החלשת שריר השלפוחית גורמת לפחות התכווצויות בלתי רצוניות, וכתוצאה מכך מונע את בריחת השתן. הטיפול הנו פתרון קסם לבעיה.