ד"ר פאני בר לוי, גינקולוגית בכירה
כבר עברו הימים שגיל המעבר סבל מהתעלמות ומחסור במודעות וטיפולים. אחרי שנים, הוא ניצב בקדמת הבמה. השלב השלישי בחייה של האישה, זוכה כיום ליחס רב, של הממסד הרפואי, של המחקר, של החברות הפרטיות ואפילו על המסך הגדול בתעשיית הקולנוע.
כיום נשים חיות ובועטות שנים רבות אחרי הגיל המעבר, זה הזמן שפרק הזמן הזה יקבל את ההכרה הראויה לו, וכל אישה תוכל לבחור לעצמה את הדרך לאיכות החיים, להנות משיח חופשי וגלוי על ההתמודדויות שמביא איתו גיל המעבר, התופעות והפתרונות.
כוכבות קולנוע בגיל המעבר והגיל השלישי כובשות בשנים האחרונות את המסך, בסדרות, בסרטים ובטקסים נחשקים. כולן נראות חיוניות, מלאות אנרגיה ובטחון עצמי. מישל אובמה תרמה לא מעט למהפכה הזו, והטביעה חותם על השיח הפתוח בבעיות גיל המעבר. היא התראיינה רבות בנושא שהיה טאבו, ושיתפה על חוויותיה האישיות, סביב גלי חום, עליה במשקל, ואת הטיפול ההורמונלי שהיא נוטלת.
לגיל המעבר נלווים לרוב תסמינים שונים, שיבואו באופן שונה מאישה אחת לאחרת: גלי חום, יובש נרתיקי, ירידה בחשק המיני, דליפת שתן, נשירת שיער, הפרעות שינה, שינויים במצב רוח, חרדות ועוד.
כיום נשים לא מוכנות לקבל את הירידה באיכות החיים כבר בגיל צעיר, והן רוצות להרגיש נהדר בכל גיל. לגיל המעבר (מנופאוזה) השלכות ישירות על הווגינה, שכן, זה השלב שבו הווסת נפסקת, וחלה צניחה בהורמונים נשיים: פרוגסטרון ואסטרוגן.
מהן התופעות הנפוצות ביותר בגיל המעבר ומהם הפתרונות האפשריים:
יובש נרתיקי – היובש הנרתיקי לעתים מתבטא בגרד ואי נוחות, תחושת חיכוך עד כאב של ממש בעת קיום יחסי מין. הגרד כשלעצמו גורר אחריו גם השפעות משניות כגון: דלקות חוזרות, כאבים בזמן יחסי מין וחוסר נוחות וגינלי. במצב הזה לרוב תחול גם הימנעות מקיום יחסי מין, כך שגם צפויות השלכות על רמת שביעות הרצון הכללית והזוגית כאחד.
איך מטפלים? הטיפול הראשוני ביובש נרתיקי מבוסס על מריחת משחה הורמונלית. במקרים יותר קיצוניים מציעה הטכנולוגיה של היום טיפולים בגלי רדיו משולבים במיקרו-נידלינג, שמאפשרים שיקום הנרתיק על ידי 'פציעה מבוקרת'. טיפולים אחרים הפועלים לשיקום הנרתיק ניתנים במרפאות הפרטיות וכוללים למשל PRP המבוסס על פלזמה שנלקח מהדם של המטופלת.
בריחת שתן – נגרמת בין היתר בשל היחלשות הרקמות באזור דרכי השתן, כתוצאה מהירידה ההורמונלית. זוהי תופעה שכיחה מגיל המעבר ואילך והיא כוללת דליפת שתן במאמץ, תכיפות במתן שתן ואי נוחות כללית במערכת השתן.
כיצד מטפלים? מנעד הטיפולים בבריחת שתן כוללים שינוי באורח החיים כמו למשל הטלת שתן בשעות קבועות, ירידה במשקל, גמילה מקפאין, מיצי הדרים ועוד. באם אלה לא עוזרים, מוצעים כיום טיפולים תרופתיים, טיפולים במכשור טכנולוגי או אפילו ניתוח כירורגי במצבים ספציפיים.
טיפולי לייזר וגלי רדיו נחשבים המתקדמים ביותר, שכן הם מאפשרים טיפול מרפאתי קל לעידוד התחדשות הווגינה. במהלך הטיפול, קרני הלייזר מחממות בצורה עדינה את רקמות השרירים השולטים בפעילות שלפוחית השתן ומעודדות את ההתחדשות שלהן. טיפול נוסף אפשרי במצבי בריחת שתן הוא הזרקת בוטוקס: טיפול זמני קצר וקל, מתבצע במרפאה, גורם לעיכוב בהתכווצות שריר השלפוחית. החלשת שריר השלפוחית גורם להפחתת ההתכווצויות הבלתי רצוניות, וכתוצאה מכך מונע את בריחת השתן.
גלי חום – נחשבת לתופעה הקלאסית ביותר של גיל המעבר ויש לה השלכות ישירות על איכות החיים של האישה.
איך מטפלים? טיפולים מסורתיים ויעילים כוללים טיפול אסטרוגני הורמונלי חלופי. לצדם קיימים היום טיפולים הורמונליים זהים ביולוגית, שעל אף שהם פחות מקובלים בקרב מרבית הקהילה הרפואית, משום שאינם תרופת מדף, הם מותאמים אישית למטופלת, ועשויים להוות טיפול יעיל בגלי חום ויתר תסמיני גיל המעבר.
עלייה במשקל – ככל שמתבגרים, עשויים להבחין ששמירה על המשקל הופכת לקשה יותר. למעשה, רוב הנשים עולות במשקל סביב גיל המעבר באזור הבטן, יותר מאשר באזור המותניים והירכיים. ככל שמתבגרים, מסת השריר יורדת בעוד שהשומן עולה, וכן איבוד מסת השריר משפיע גם על המטבוליזם. גורמים אחרים, כגון חוסר פעילות גופנית, אכילה לא בריאה והיעדר זמן שינה, עשויים לתרום לעלייה במשקל בגיל המעבר. אך עודף קילוגרמים אינו בלתי נמנע. בעזרת סיגול הרגלי אכילה בריאים וניהול אורח חיים פעיל ניתן למזער את התופעה.
ד"ר בר לוי, מסבירה כי ללא טיפול, התסמינים נוטים להחמיר עם השנים ולפגוע במערכות נוספות בחיי האישה, ולמרות זאת, רק כרבע מהנשים הסובלות, נוטות להתייעץ עם הרופא ולקבל טיפול ומענה. מחקרים הראו שמרבית הנשים סובלות מבלי לגשת לקבל טיפול, הן בשל תפיסות מוטעות שמדובר בשלב טבעי ושאינו בר טיפול, וחלקן אפילו נמנעות מטיפול בשל מבוכה ואי נוחות מול הגורם המטפל.