ד"ר שהם טל, מומחית לאורתודונטיה ברשת מרפאות "מכבידנט".
מומחית ליישור שיניים מטעם המועצה המדעית של משרד הבריאות, וחברת האגודה האורתודונטית בישראל.
בעידן ה"סלפי" וה"טיק טוק", אין פלא שעולה הדרישה לטיפול אורתודונטי בקרב ילדים ונוער, אך גם בקרב הצעירים ברוחם. מהן השיטות המקובלות כיום ליישור שיניים? והאם הן מתאימות לכולם?
אורתודונטיה (מיוונית- אורתו = ישר/נכון, דונטיה = שיניים) היא תחום התמחות ברפואת שיניים העוסק באבחון וטיפול בליקויי סגר הנובעים ממבנה הלסתות ומיקום השיניים. עדויות לטיפולים אורתודונטיים ניתן למצוא עוד מימי קדם בתרבויות שונות; מומיות מצריות שנמצאו עם טבעות מתכת על השיניים מלמדות על ניסיונות מוקדמים ליישור שיניים. מלבד השיקול האסתטי, שאין להפחית מחשיבותו, ליישור שיניים ישנם גם שיקולים בריאותיים לשיפור מערכת הלעיסה, בריאות השיניים ואף השפעה על הדיבור.
בשנים האחרונות חלה התפתחות טכנולוגית בתחום האורתודונטיה, אשר הביאה לפיתוח שיטות יעילות ואסתטיות יותר ליישור השיניים. בהתאם, אנו עדים לשינוי מגמה בסוג הקהל הפונה ליישור שיניים; אם בעבר עיקר הטיפולים כוונו לילדים ונוער, הרי שהיום שיעור המבוגרים הפונים לטיפול אורתודונטי עלה משמעותית.
אילו שיטות קיימות היום ליישור שיניים?
השיטה הידועה ביותר ליישור שיניים הן אותן "קוביות" מתכת המודבקות על גבי השיניים, הידועות גם בשם "סמכים" או "גשר". הסמכים של ימינו עברו גם הם אבולוציה, וכיום ניתן למצוא סמכים קטנים יותר, אסתטיים ונוחים יותר ובעלי יעילות משופרת. הסמכים הנפוצים בשימוש הם סמכים מתכתיים, העשויים מפלדת אל-חלד, אשר מודבקים בחזית השן. בנוסף להם, ישנם סמכים העשויים מחרסינה בגוון השן, ואף סמכים "לינגואלים" אשר מודבקים בצידה הפנימי של השן, ולכן אינם נראים אך מורגשים היטב.
מלבד הסמכים הקונבנציונליים, בשנים האחרונות גבר השימוש בקשתיות שקופות ליישור שיניים, הידועות גם בשם "סדים שקופים" או "פלטות שקופות".
הקשתית מיוצרת מחומר פלסטי, היא שקופה ודקה ולכן מהווה פתרון אסתטי ונוח יחסית ליישור שיניים. בשיטה זו, מבוצעת סריקה דיגיטלית של השיניים ונבנית תכנית טיפול ממוחשבת, המותאמת אישית למטופל ומתוכננת בקפידה ע"י האורתודונט. המטופל מקבל סדרה של קשתיות, כאשר כל אחת מהן מזיזה מעט את השיניים ע"פ תכנית שנקבעה מראש, ונדרש להגיע לביקורות במרפאה. להבדיל מסמכים, את הקשתיות ניתן להסיר, ולכן אין מגבלות באכילה ומתאפשרת שמירה על הגיינת הפה ביתר קלות.
שיטה זו נחשבת אמנם אסתטית, נוחה ויעילה, אך דורשת שיתוף פעולה מיטבי והתמדה מצד המטופל; על מנת שהשיניים יעקבו אחר התנועות המתוכננות, המטופל נדרש להרכיב את הקשתיות כ-22 שעות ביממה, ולהסיר אותן רק לצורך אכילה וצחצוח שיניים.
האם ניתן ליישר שיניים בכל גיל?
הן הסמכים הקונבנציונליים, והן הקשתיות השקופות, מתאימים לשימוש בכל גיל, אך ישנם שיקולים נוספים שיש לקחת בחשבון, כגון מצב השיניים והחניכיים ואורח חייו של המטופל, בבחירת המכשור המתאים. בטיפול בילדים ונוער, לעתים נעשה שימוש במכשירים נוספים אשר להם השפעה אורתופדית על מבנה ויחס הלסתות: מכשירים להרחבת הלסת העליונה, מכשירים לקידום לסת עליונה/תחתונה ועוד. להבדיל מיישור השיניים, מכשירים אלו מתאימים לשימוש רק בגילאים צעירים, לפני שהלסתות השלימו את גדילתן.
מתי מומלץ להגיע לבדיקה ראשונה אצל מומחה ליישור שיניים?
אחת הטעויות הנפוצות ביותר היא להגיע לבדיקה ראשונה אצל אורתודונט לאחר החלפת כל שיני ה"חלב" בשיניים קבועות. בפועל, מומלץ להגיע לבדיקה ראשונה כבר בגיל 7-8. בגיל זה, ניתן לאתר ליקויי סגר וליקויים מבניים בלסתות אשר ניתנים לטיפול בשלב מוקדם.
הטיפול המוקדם עשוי למנוע התפתחות של ליקויי סגר חמורים, גדילה לא סימטרית של הלסתות ובעיות נוספות שהטיפול בהן בשלב מאוחר יהיה מורכב יותר. ליקויי סגר המתפתחים כבר בגיל צעיר הם תולדה של שילוב בין גורמים תורשתיים וסביבתיים; בעיות נשימה, למשל, עשויות להשפיע על התפתחות ומבנה הלסתות.
במידת הצורך יופנה הילד לבדיקת רופא/ת אא"ג. לעתים יבחין האורתודונט בהרגלים מזיקים לשיניים כגון מציצת אצבע או דחיקת לשון בדיבור, ויפנה את הילד לטיפול של קלינאי/ת תקשורת.
ככל שנקדים לאתר ולטפל בהרגלים הללו, כך יפחת הסיכוי שישפיעו לרעה על הסגר והשיניים. בעיה נוספת ונפוצה שניתן לאתר כבר בגיל צעיר היא נטייה לצפיפות שיניים. לעתים, ובמיוחד במקרים בהם נעקרו שיני "חלב" בגיל צעיר, ימליץ האורתודונט להתקין מכשיר "שומר מקום" בתוך הפה, שתפקידו למנוע תזוזת שיניים ולשמור מקום לשיניים הקבועות שעתידות לבקוע. בכך, ניתן למנוע/לצמצם מראש מצבים של צפיפות חמורה או א-סימטריה בשיניים.
על מה חשוב להקפיד במהלך הטיפול האורתודונטי ולאחריו?
על מנת להבטיח את הצלחת הטיפול, יש להגיע לביקורות סדירות במרפאה, ולמלא אחר ההנחיות. במקביל, יש להקפיד על בדיקות שיניים שגרתיות וטיפולי שיננית. בכדי לשמור על בריאות השיניים והחניכיים, ולמנוע נזקים, חשוב להקפיד על הגיינת פה נאותה לאורך כל הטיפול. משך הטיפול האורתודונטי משתנה כתלות בליקוי הסגר ומורכבות הטיפול, ומושפע, בין השאר, משיתוף הפעולה של המטופל. בסיום הטיפול, נהוג כיום להתקין קיבועים קבועים (מעין פס מתכתי מאחורי השיניים הקדמיות), ולמסור למטופל פלטות נשלפות להרכבה בלילה. חשוב לזכור ששיניים זזות כל החיים! ככל שיתמיד המטופל להרכיב את הפלטות, כך תשמר תוצאת הטיפול האורתודונטי לאורך זמן.