מאת: גלינה סמית
אנדומטריוזיס פוגעת ב1 מתוך 10 נשים במהלך שנות הפוריות, בד"כ בין הגילאים 15 עד 49
אנדומטריוזיס היא מחלה גניקולוגית כרונית, דלקתית, פרוגרסיבית, רב מערכתית. כיום יש יותר ויותר נשים המאובחנות בשל המודעות שהולכת וגוברת בקרב מטופלות.
חודש מרץ הוא חודש המודעות לאנדומטריוזיס, החודש הזה נקבע בלוח השנה בשל הצורך הבוער להעלות למודעות את דבר קיומה של המחלה בקרב רופאים ורופאות וכמובן בקרב נשים רבות המסתובבות עם כאב יום יומי שלא מקבל אבחון, מענה או טיפול הולם ומתאים.
בישראל חיות כ 4,677,700-נשים (מהן (על פי נתוני הOECD לשנת 2020)
על פי הסטטיסטיקה, 467,000 סובלות מאנדומטריוזיס וחלקן אפילו לא מודעות לזה בשל היעדר אבחון! בעולם מדובר על 176,000,000 נשים! (ע"פ נתוני הפורום העולמי לאנדומטריוס)
לכבוד חודש המודעות למחלה פנינו לגברת אנה אמיר, מאמנת אישית מוסמכת בריאות המתמחה בניהול מחלות כרוניות וכאבים כרוניים. כדי לקבל כמה תשובות על המחלה ולהבין איך היא מתמודדת עם הכאב.
מה הם תסמיני המחלה?
התסמינים מתחלקים לפי קבוצות: קבוצת הכאבים:
כאבי וסת ו/או ביוץ מאוד חזקים,
כאבים בזמן סקס, אחרי סקס, או בזמן/ אחרי האורגזמה שלך.
כאב בזמן מתן צואה או שתן. כאבים כרוניים באגן
כאבים בגב התחתון או באזור הבטן.
תסמינים של מערכת השתן: צורך יותר גבוה לרוץ לשירותים, צריבה קבועה בשלפוחית השתן, כאב בבטן התחתונה בזמן שמתן שתן. יש גם תסמינים הדומים לדלקת שתן בלי שום תשובה חיובית בבדיקות.
תסמיני מערכת העיכול:
שלשול, עצירות, שלשולים ועצירות לסירוגין, נפיחות בבטן (מה שידוע כיום כתופעת המחלה endo belly), תחושת לחץ בפי הטבעת, בחילות והקאות בזמן הוסת.
תסמינים בנושא הפוריות:
קושי להיכנס להריון גם אם את מנסה כשנה אחרי שסיימת גלולות. כשהרופא שלך שלח אותך לכל בדיקה אפשרית והכל יצא שלילי.
תסמיני הדימום:
דימום חריג, הפרשות נרתיקיות חומות, דימום כבד ו/או בלתי סדיר ,דימום רקטלי, דימום אחרי סקס.
תסמינים נוספים:
כאבים ממקור עצבי – יכולים להיות בעיקר בגפיים. את תרגישי – נמלול, שריפה, דקירות, בערה.
תסמינים עצביים יכולים גם להופיע כרגישות יתר באיזור של הווגינה, בין אם בפנים או בחוץ, או להיות גם עם נמלולים/ ירידה בתחושה באיזור.
גלי חום, מיגרנות, עייפות כרונית, חרדה, דיכאון, מצבי רוח משתנים לכל הרמות.
מערכת חיסונית:
עלייה / שינוי בתסמיני אלרגיה, יותר דלקות במשך השנה. עלייה של חום לפני מחזור/ ביוץ.
האם חייבים להתקיים כל התסמינים בשביל לאבחן את המחלה?
לא. יחד עם זאת, יש נשים שמגיעות לאיבחון עם תסמינים בודדים ומנגד יהיו נשים עם תסמינים מורכבים ורבים.
אנה מספרת " לי היו כאבים קיצוניים לפני ובזמן הווסת אך לא היו כאבים בביוץ. אצלי היו ועדיין תסמינים עיכול בזמן ולפני ווסת וביוץ. הרבה מהתסמינים התפתחו כמה שהמחלה התפתחה"
מה נשים יכולות לעשות באופן עצמאי בכדי להקל על תסמיני המחלה?
כיום יש מגוון טיפולים אלטרנטיביים וסל כלים שלם שכל אחת יכולה לבחור במה להשתמש ומה יעשה לה טוב בכדי להקל על התסמינים.
טיפול טבעי מונה כיום צד מאוד חזק לטיפול בתסמיני המחלה. אנחנו מדברים פה על – צמחי מרפא, דיקור, מסג' רחם, הידרותרפיה, עיסויים ועוד..
בתחום הנפשי והמנטלי נמצאים הטיפולים הקונבנציונאליים כגון פסיכולוגיה, פסיכותרפיה לצד מיינדפולנס, אימון אישי, NLP ועוד.
ישנה גם תזונה מותאמת למחלה. זהו תפריט תזונתי אותו צריך להתאים אצל אנשי מקצוע שמבינים באנדומטריוזיס מכיוון שהתזונה במקורה היא אנטי דלקתית ונוטה לכיוון הטבעונות.
ואחרון חביב שיכול לתת מענה מעולה להרבה מהתסמינים והכאבים של אנדומטריוזיס:
טיפול בקנאביס רפואי – לאחר שכבר הובן לרובינו שצמח הקנאביס מועשר בתועלות רבות, אנחנו רואים עלייה מבורכת ברישיונות הקנאביס אצל מטופלות אנדומטריוזס שמדווחות על עלייה באיכות החיים וירידה בכאבים וחלק מהתסמינים.
חשוב לחדד כמה נקודות:
1. אנדומטריוזיס עדיין נחשבת בעולם כמחלה מסתורית מכיוון שעדיין לא מצאו את המנגנון שלה ב100% ועדיין נערכים הרבה ניסויים ומחקרים סביב המחלה.
2. המחלה היא אינדיבידואלית, בדיוק כמו מערכת הרבייה והמערכת ההורמונלית של הנשים – כל אחת מגיבה אחרת. לכן הטיפול לרוב יהיה סוג של ניסוי ותהיה בשביל להבין מה מתאים לך.
3. לאנדומטריוזיס אין תרופת פלא! יחד עם זאת – ברגע שאנחנו לומדות מה מוריד את התסמינים של המחלה שלנו, מה עושה לנו טוב ואיך אנחנו מנהלות את המחלה והכאבים לרמה שאיכות החיים שלנו עושה – השיפור יבוא!
האם יש תרופות שמטפלות במחלה? כן, ישנם דרכים שונות ומגוונות לטפל במחלה: החל מטיפול הורמונלי, ניתוחי, טבעי, נפשי ומנטלי, פעילות גופנית ותזונה.
האופציות הקיימות כיום לטיפול באנדומטריוזיס כוללות: טיפול הורמונלי יכלול גלולות, מדבקות, התקנים, זריקות ועוד. רוב הטיפולים ההורמונליים יהיו או מבוססי פרוגסטרון או משולבות הורמונים.
טיפול ניתוחי – זה הוא בעצם טיפול נקודתי שארחיב עליו בהמשך בסרטון בפני עצמו. הניתוח בא לעשות דף חלק ולהסיר את הנגעים וההידבקויות. חשוב לציין שטיב תוצאת הניתוח יהיו תלויים ברופא המנתח, בחומרת המחלה שלנו ובניהול החיים שלנו לאחר הניתוח.
אילו בדיקות ניתן לעשות בכדי לאבחן את המחלה?
ראשית נתחיל בלהיות מודעת לקיומה של המחלה.
ממליצה לכל אחת שחושדת בדבר קיומה של המחלה בגופה, לבדוק אם קיימים תסמינים מובהקים המזוהים עם אנדומטריוזיס, לבצע מחקר עצמי, ללכת לרופא נשים.
אנה מספרת שאצלה עלה החשד כאשר סיפרה לחברה למרות שחשה החליטה לחפש מומחה לאנדומטריוזיס.
הנה כמה דגשים שאנה מפרטת לכל אחת בבואה לפגישת אבחון.
– תדברו על היסטוריה רפואית שלך אז תרצי להביא את הסיכומים הרפואיים שלך אם יש לך.
– תעשה בדיקה גינקולוגית ואולטרסאונד.
– יהיה שיח על התסמינים שלך, מתי וכמה.
– לפי הגיל תדברו על נושא הפוריות שלך.
– אם את כבר משתמשת בגלולות.
– אם היו לך ניתוחים קודמים, קיסרי ועוד….
– מה מצב המחזור שלך ועוד….
יתכן שרופא מומחה ישלח לעוד בדיקות כגון – ct/ mri, אולטרסאונד אגן ייעודי, בדיקות דם שקשורות למערכת ההורמונלית אם את מעוניינת בהריון ועוד בדיקות שונות שיבדקו את איזורים בהם מופיעים תסמיני המחלה.
כדאי שתדעי: אם התשובות של הבדיקות יוצאות שליליות, זה לא אומר שאין לך אנדומטריוזיס. לפעמים יש מצבים בהם יש פער בין התסמינים לגודל המחלה בגוף.
ולכן לעיתים נלקחת ביופסיה לאבחון סופי.
כיום רוב הרופאים בארץ עוברים התמחויות והשתלמויות בשביל לחדד את הידע שלהם במציאת מוקדי אנדומטריוזיס אצל נשים.
כיום רופאים יודעים לזהות את האנדומטריוזיס כבר בבדיקות.
חשוב שתבחרו לכן רופא מומחה באנדומטריוזיס מכבד ובגובה העיניים, שיהיה טוב בשבילכן במסע שלכן עם המחלה.
מתי ואיך אבחנו אותך?
אבחנו אותי בגיל 33 באיחור של 14 שנה. לאחר ניתוח קיסרי חוויתי החמרה משמעותית בתסמינים. הלכתי לרופא מומחה שנתן לי אבחון לא נכון ואפילו רצה לעשות לי כריתם רחם ולא היה מוכן לעשות המשך בירור לאנדומטריוזיס.
פניתי לרופא מומחה נוסף והאבחון הסופי היה ב2017 בניתוח הראשון שעברתי, לאחר שלא ראו כלום בבדיקות. הביופסיה שעשתי אישרה את האנדומטריוזיס והיא עברה ניקוי מאסיבי כולל כריתה של רוב הצפק.
איך את מצליחה לחיות לצד כאב?
ראשית, ההחלטה שקיבלתי היא שהמחלה והכאב לא מנהלים אותי ולא מגדירים אותי.
מבחינתי אין מצב שאני נותנת לכאב להשבית אותי זמן ארוך למיטה.
מטבעי אני אדם מאוד חיובי וגם סופר חזק. מצד שני אני אנושית.
יש לי נפילות, יש לי משברים, חיי היום יום שלי סובבים רובם סביב כאב, צער וקושי לא רק שלי אלה גם של מטופלות רבות שאני מלווה, מאמנת ומייעצת להן.
שמתי את כל זה כשליחות של חיי.
על עצמי הבנתי שיש לי את כל הכלים שאני זקוקה להם כדי לנהל את החיים לצד המחלה.
מגיל קטן לימדו אותנו שמחזור זו לא מחלה, שדימום יתר עושה אותנו יותר פוריות, כאבי ביוץ – מה הבעיה, תתמודדי עם זה. אבל אנחנו לא חייבות, זו חובתם של הרופאים להקשיב לנו, להיות אמפטים כלפינו ולתת לנו את האבחון והטיפול שמגיע לנו.
ולנו רק נשאר רק להיות קשובות לעצמנו.