מאת ד"ר אפרים רוזנבאום, מומחה ברפואת ילדים, לאומית שירותי בריאות
כיתה א' זו אבן דרך משמעותית בהתפתחות הילדים. המעבר שלהם ושלהן מפעוטות לילדי בית ספר, עם חובות ומחויבויות. על מנת לאפשר לילדכם להגיע להישגים, ללמוד ולהצליח, חשוב להקפיד על כללי הבריאות הבאים:
בדיקות שחשוב לעשות לפני תחילת שנת הלימודים
- לפני הכניסה לכיתה א' מומלץ לעשות בדיקת ראיה. ראיה תקינה היא חיונית על מנת לאפשר לילדים לממש את הפוטנציאל הטמון בהם.
- בעיות שמיעה משפיעות על היכולות השפתיות והחברתיות של ילדים. אם יש חשד, ולו הקטן ביותר, לבעיה בשמיעה או בדיבור, מומלץ לעשות בדיקת שמיעה.
- הקפידו על צחצוח שיניים נכון של ילדיכם בבוקר ובערב לפני השינה. איגוד רופאי השיניים ממליץ לסייע לילדים בצחצוח השיניים עד גיל 9. מומלץ להגיע לביקורת של רופא שיניים כל ששה חודשים, על מנת לאפשר נקיון יסודי של השיניים, טיפול וזיהוי מוקדם של בעיות עתידיות.
- אם ילדיכם טרם קיבל את כל החיסונים שהיה אמור לקבל על פי הנחיית משרד הבריאות, מומלץ לעשות זאת לפני הכניסה לכיתה א' (ובמיוחד כיום יש לוודא כי סדרת חיסוני הפוליו הושלמה).
- גורמים רבים משפיעים על גדילה של ילדים, ובינם התזונה, המצב הבריאותי, גורמים תורשתיים ועוד. גשו להערכת גובה ומשקל אצל רופא/ת הילדים, במטרה לוודא שההתפתחות והגדילה תקינים, בקצב המצופה ושמצבם הבריאותי טוב.
הרגלים בריאים, לכל החיים
- על מנת לאפשר למידה איכותית וטובה חשוב לאכול ארוחת בוקר לפני היציאה הבית, וארוחת עשר מזינה. השתדלו שבכל ארוחה יהיה שילוב של חלבונים ודגנים מלאים, פירות וירקות.
- הגישו לילדיכם אוכל מזין ובריא. הקפידו על שפע ירקות ופירות והמעיטו בכמות הממתקים, חטיפים ואוכל מעובד.
- למדו את ילדיכם לשתות מים. ורק מים. הוציאו שתייה ממותקת לחלוטין מהבית, וודאו שיש להם מים נגישים וזמינים. השאירו את השתייה הממותקת.
- מומלץ לילדים בגיל זה לעסוק בשעה אחת ביום, לפחות, של פעילות גופנית נמרצת.
- הגבילו זמן מסכים. מומלץ לא לאפשר יותר משעה סך הכל ביום של טלוויזיה, מחשב, טלפון נייד וטאבלט ודאגו שכל המסכים יכבו לפחות שעה לפני הכניסה למיטה. שימוש במסכים לקראת הינה ובמיטה עלולים לשבש את השינה.
- למדו את ילדיכם לשטוף ידיים לעיתים תכופות, במשך 20 שניות, עם מים וסבון, ובמיוחד אחרי השירותים ולפני האוכל.
- הקפידו על 11–12 שעות שינה בלילה, והתחילו את שגרת הלילה בשעה מוקדמת.
- סרקו את שיערם בעזרת מסרק כינים לפחות פעם בשבוע, וטפלו בכינים מיד עם התגלותם.
- שוחחו אודות מגע נעים/חיבוק טוב ומגע לא נעים/חיבוק לא טוב, ושימו דגש על איסור מגע, אפילו של משפחה, באיברים המכוסים על ידי בגד הים (מלבד לטיפול רפואי חיוני). למדו אותם שאם לא נוח להם עם דיבור או מגע מילדים/מבוגרים, אפילו במעט, חשוב להתרחק מיד מהמקום ולשתף את ההורים.
והכי חשוב – אם ילדיכם אינם מרגישים טוב, השאירו אותם בבית. את חומר הלימוד ניתן להשלים בהמשך. ילדים חולים מתקשים לתפקד ולהתרכז בכיתה, ומהווים סכנת הדבקה גם עבור שאר הילדים.