הפרעת קשב: לא לכולם יש אותה?  

ד"ר שירלי הרשקו, מומחית בכירה בהפרעת קשב, מאבחנת, חוקרת ומרצה

מיתוסים על הפרעת קשבוהשפעתה על נשים

הפרעת קשב- אנחנו חוטאים בלהאמין שכולנו סובלים מהפרעת קשב. אבל זה לא נכון. הפרעת קשב יכולה להיתפס  כפוטנציאל לא ממומש, כחוסר התאמצות או עצלנות, ועל כן החשיבות לדעת מהי, איך היא מתבטאת, גם עבור ההרגשה הפנימית וגם כי היא משפיעה על כל מערכות החיים: מבית הספר, עד קריירה, זוגיות והורות.

midjourney

נושא הפרעת קשב צבר סביבו לאורך השנים שלל מיתוסים והנחות שגויות, שכן הנושא סבל מחוסר מודעות והיעדר מחקרים. אולם בשנים האחרונות מחקרים רבים הוכיחו השערות, ושללו מיתוסים. חשוב לשפוך עליהם אור כדי להבין מהי הפרעת קשב, כיצד היא מפריעה בשלבי החיים וכיצד לאבחן ולטפל בה נכון.

צ. אינגה אבשלום שיליאן

ד"ר שירלי הרשקו,  מומחית בהפרעות קשב, מאבחנת, מטפלת ומרצה, מחברת רב המכר "אנשי הקשב", מסכמת את המיתוסים הרווחים וההסברים העכשוויים – ואת הכל מעבירה בהרצאה מרתקת של כשעה, את הכלים והמשמעויות שיהפכו את החיים של אנשי הקשב לקלים יותר. 

ההרצאה הקרובה – בזאפה תל אביב, 29.7 .

בניגוד לדעה הרווחת, שהפרעת קשב מפריעה רק בבית הספר, הרי שהפרעת הקשב לא הולכת לשום מקום, והיא תלווה אותנו בכל הגילאים: בתיכון, בצבא, בלימודים, בנישואין ובעיקר בגירושין. 

אם את אישה, הרי שאת צפויה לסבול יותר, שכן, בנים מאובחנים בממוצע פי 4 מבנות. יש לכך השלכות רבות על הבגרות של אותן נשים שהתפספסו, והן משלמות מחיר וקשיים בשל הפספוס באבחון.

ילדות צעירות יותר:  נוטות לאבד ולשכוח חפצים וסובלות משינויים תכופים במצב הרוח. אלה גוררים יחס שלילי מהסביבה, וזה מחמיר עוד יותר את הסבל שלהן.

נשים בוגרות:  יסבלו יותר בבעיות בזוגיות, וגם יחוו יותר גירושין. נשים עם הפרעת קשב נוטות להיות הרבה רגישות יותר מאחרות, אימפולסיביות יותר, גם בזוגיות וגם במערכות יחסים אחרות, הן ומתקשות להבליג או לשחרר, ומכאן שהן יכולות למצוא את עצמן מסתבכות באמירות אימפולסיביות ובמצבים קיצוניים יותר בזוגיות. לרוב ירגישו נשות הקשב חוסר הקשבה מבן הזוג. אין אצלן אמצע, הכל שחור /לבן ולכן גם אחוז הגירושין אצל זוגות עם הפרעות קשב, גבוה בהשוואה לאלה שלא.    
הפרעת הקשב היא מולדת ומאופיינת במבנה מוחי קצת אחר, עם פחות דופמין המיוצר במוח.
דופמין הוא ההורמון שאחראי על קשב  ועל תפקודים רבים ביניהם:  שינה, תזונה, התמכרויות, אלרגיות, מחלות שונות. 

מהם המיתוסים הרווחים סביב הפרעת קשב?

midjourney

המיתוס: "הפרעת קשב מפריעה רק בשלב בית ספר": לא נכון !

הפרעת קשב היא מוחית ועל כן היא מלווה את האדם לאורך כל החיים. הפרעת קשב פוגעת גם בזוגיות, באקדמיה ובעבודה. בכל אחד מהם, כשיש הפרעת קשב, מרגישים את הקושי. 

המיתוס: "הפרעת קשב נגרמת בשל המסכים": לא נכון!!

See Also

כפי שהוכח בכמה מחקרים, הפרעת קשב היא מולדת ומאופיינת במבנה שונה של המוח.  הפרעת קשב מופיעה רק בקרב -5%-10% מהאוכלוסייה, ולא כפי שנהוג לשמוע בשיח הציבורי ש'כיום לכולם יש הפרעת קשב'.. מי שבאמת נולד עם הפרעת קשב, מאופיין במבנה מוחי קצת אחר, עם פחות דופמין במוח, והדבר מלווה את האדם לאורך כל החיים.  

המיתוס: "האבחון מיותר כי אי אפשר להשתנות". לא נכון!!

האבחון הוא אחד הצעדים החשובים ביותר למי שסובל מהפרעת קשב, ולא רק בשלב הקשיים בבית הספר. עבור מבוגרים מדובר בשינוי של החיים. זה מאפשר להם לקבל את עצמם, ולתת שם לקושי שלהם. רק לאחר אבחון מדויק, אפשר לשקול טיפול ועזרה, תרופתית או התנהגותית. 

אבחון מאוחר פוגע לא רק בגליון הציונים, אלא כרוך בסיכון גבוה יותר לדימוי עצמי נמוך, לדיכאון, לחרדה, לתחושות תסכול. אבחון נכון ומוקדם חוסך שנים של תסכול וסבל.

ד"ר שירלי הרשקו, היא מומחית בכירה בתחום הקשב. חוקרת וסופרת, מרצה באוניברסיטה העברית, בעלת מכון לאבחון וטיפול, מאחוריה 5 ספרים מצליחים (ביניהם רב המכר, "אנשי הקשב").

הרצאת "הפרעת קשב- יתרון או חסרון" מתקיימת בכל הארץ. המועד הקרוב: 29.7 בזאפה תל אביב.   להזמנה ופרטים נוספים כאן: https://bit.ly/3UUqcO1

View Comments (0)

Leave a Reply

דילוג לתוכן